Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 3.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Lausuntopyyntö esityksestä sekajätteen kiinteistökohtaisten keräysalueiden päivittämiseksi

VES-2023-287

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Alueellinen jätehuoltolautakunta valmistelee sekajätteen kiinteistökohtaisten keräysalueiden päivittämistä. Esitys koskee seuraavia kuntia: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. 

Jätehuoltolautakunta varaa toimialueen kunnille mahdollisuuden antaa lausuntonsa asiasta. Mahdolliset lausunnot pyydetään toimittamaan jätehuoltolautakunnalle viimeistään 12.10.2023 klo 15.45 mennessä.

Vesilahdella kiinteistökohtainen keräysalue laajenee melko paljon. Keräysalue laajenee suurempien teiden varteen. Käytännössä keräysalueen laajeneminen tarkoittaa sitä, että alueella sijaitsevat kiinteistöt siirtyvät aluekeräyspisteasiakkaista kiinteistökohtaisen jäteastian/kimppajäteastian käyttäjiksi. Vesilahdella keräysalueen laajennus astuu voimaan 31.12.2027 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunta lausuu asiasta seuraavaa:

Kiinteistöittäisen keräysalueen laajeneminen nähdään positiivisena asiana. Aluekeräyspisteiden ylläpito on kallista ja kiinteistökohtainen jätehuolto sujuvoittaa jätehuollon toteutumista. Asiakas voi myös vaikuttaa jätehuollon kustannuksiin tehokkaammin oman jäteastian avulla. 

Keräysalueen laajenemisen myötä tulisi selvittää, onko mahdollista tuoda jäteastia niiden kiinteistöjen pihaan, jotka eivät ole omatoimisesti liittyneet kiinteistöittäiseen jätteenkeräilyyn vai siirtyvätkö ko. kiinteistöt hallintopakkomenettelyn piiriin. Rakennus- ja ympäristölautakunta kannattaa ensimmäistä vaihtoehtoa.

Teknisen lautakunnan ja kunnanhallituksen lausunnot kootaan myös tähän lausuntoon.   

 

 

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta lisää lausuntoon, että kuntakeskuksiin tulisi sijoittaa lukolliset  syväkeräysjäteastiat niille, jotka jäävät aluejätepisteiden piiriin.

Päätösehdotus lisäyksellä hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Alueellinen jätehuoltolautakunta, kunnanhallitus, tekninen lautakunta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)