Sivistyslautakunta, kokous 12.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Sivistyslautakunnan vastine vuoden 2022 arviointikertomukseen

VESDno-2022-322

Aikaisempi käsittely

Perustelut

   

Ehdotus

Kunnanvaltuusto käsittelee liitteenä olevan arviointikertomuksen vuodelta 2022 ja lähettää sen edelleen kunnanhallituksen ja muiden toimielinten käsiteltäväksi.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Kuntalain 121 §:n mukaan tarkastuslautakunta antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen,​ jossa esitetään arvioinnin tulokset. Arviointikertomus käsitellään valtuustossa tilinpäätöksen yhteydessä. Kunnanvaltuusto on kokouksessaan KVAL §19 / 19.6.2023 käsitellyt tarkastuslautakunnan laatiman arviointikertomuksen vuodelta 2022 ja lähettää sen edelleen kunnanhallituksen ja muiden toimielinten käsiteltäväksi.

Tarkastuslautakunta painottaa tarkastuskertomuksessa yhdyspintatyön tärkeyttä kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä ja esittää huolen sotepalvelujen ja sivistystoimien rajapinnan toimivuudesta. Raportissa ei yksilöidä tarkemmin mikä huolen on aiheuttanut. Sivistyspalveluissa toimii kolme viranhaltijaa, joiden työnkuvaan liittyy olennaisesti yhdyspintatyö Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa. Perhekeskuspalveluiden koordinaattorin, hyvinvointisuunnittelijan ja sivistysjohtajan lisäksi lukuisat kunnan työntekijät (mm. varhaiskasvatuksessa, koulussa ja nuorisopalveluissa) tekevät päivittäin tai viikottain yhdyspintatyötä. Tarkastuskertomus käsittelee vuotta 2022 ja Pirkanmaan hyvinvointialueen 17 000 työntekijän organisaatio syntyi 1.1.2023. Ymmärrettävästi sen toimintamalleissa ja päätöksenteossa on ollut hakemista, mutta Vesilahden kunnalla on kuitenkin yhdyspinnalla edustus kaikissa merkittävimmissä työryhmissä ja arjen tasolla yhteistyö ammattilaisten kesken sujuu. Laajemmin kuntalaisiin vaikuttavat kysymykset esim. sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkosta tai -tasosta eivät ole yhdyspinnoilla ratkaistavissa.

Tarkastuslautakunta pohtii kertomuksessaan, kuinka palveluverkkoselvityksen tuloksista on tiedotettu kuntalaisille. Palveluverkkoselvityksestä viestittiin kunnan tiedostuskanavissa, päiväkotien ja koulujen sähköisissä kanavissa (Päikky ja Wilma), teemasta pidettiin kolme kuntalaistilaisuutta sekä keskusteltiin laajasti myös mediassa. Palveluverkkoselvityksen tausta on Vesilahden kunnanhallituksen 24.1.2022 (§ 3) tekemässä päätöksessä Vesilahden kunnan talouden tasapainottamisohjelmasta. Siinä kunnanhallitus päätti ohjeistaa toimialajohtajat valmistelemaan käyttösuunnitelmatasoiset toimenpideohjelmat siten, että valtuuston talousarviossa 2022 asettama tavoite yhden (1) miljoonan euron parannuksesta tilikauden tulokseen voidaan saavuttaa tulevina vuosina. Selvityksessä todettiin säästöjen olevan mahdollisia palveluverkon muutoksilla, mutta muutoksia palveluverkkoon ei esitetty. Viestinnässä selvityksessä tulisi pitää mielessä myös toimeksiannon lähtökohdat ja tavoite.

Tarkastuslautakunta kiinnittää myös huomiota opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa vakituisen henkilöstön vähentymiseen ja määräaikaisen henkilöstön merkittävään kasvuun. Tarkastuslautakunta kysyy miksi tavoitteessa ei onnistuttu, kun talousarvion tavoitteena oli nostaa vakituisten määrää ja vähentää määräaikaista henkilöstöä. Tosiasiassa vakituisen henkilöstön määrä on kasvanut tavoitteen mukaisesti, mutta tilastointitapa on vaihtunut tilinpäätöksen 2022 yhteydessä. Tästä olisi tietenkin pitänyt olla maininta tilinpäätöksessä ja tuoda vertailutiedoksi samalla tavoin lasketut luvut. Aiemmin henkilöstömäärät on kerätty esihenkilöiltä tilinpäätökseen koottaviin määrällisiin lomakkeisiin, mutta vuonna 2022 tiedot on otettu suoraan henkilöstöjärjestelmästä työsuhteen muodon mukaan. Virhe tilastoinnissa on syntynyt, kun osa esihenkilöistä on noudattanut vanhaa ohjeistusta, joissa perhevapaiden sijaiset lasketaan vakituiseen henkilökuntaan eikä tarkaa yhtenäistä päivää ollut sovittu. Jatkossa virhe ehkäistään tarkistamalla luvut yhteistyössä henkilöstöhallinnon kanssa. Vertailukelpoiset tiedot henkilöstöjärjestelmästä kummankin vuoden viimeisen päivän tilanteen mukaan ovat:

  • Vuonna 2021, 107 vakituista ja 31 määräaikaista työntekijää.
  • Vuonna 2022, 114 vakituista ja 32 määräaikaista työntekijää.

Arviointikertomuksessa kiinnitetään myös huomiota sivistyspalveluiden kehittämiskohteisiin ja tavoiteasetantaan ja suosittelee konkretisoimaan kehittämiskohteita. Sivistyspalveluiden osalta asiaan on pyritty kiinnittämään erityistä huomiota uuden kuntastrategian toimeenpanossa. On kuitenkin hyvä huomioda, että sivistyspalveluissa asetaan tavoitteita ja mittareita myös mm. lukuvuosisuunnitelmassa ja varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelmassa ja että sivistyksen toimialan laadulliset tavoitteet ovat usein vaikeasti vuosittain mitattavissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää yllä olevan selostuksen kunnanhallitukselle ja edelleen tarkastuslautakunnalle selvityksenään ja merkitä tietoonsa tarkastuslautakunnan laatiman arviointikertomuksen vuodelta 2022.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)