Kaavatoimikunta, kokous 22.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Lausuntopyyntö Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelman 2040+ luonnoksesta (kaavatmk)

VESDno-2023-220

Valmistelija

  • Juha Kervinen, kaavoittaja, juha.kervinen@vesilahti.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun seutuhallitus hyväksyi kokouksessaan 31.5.2023 §:ssä 62 rakennesuunnitelman päivityksen luonnoksen ja päätti lähettää sen lausunnoille kaupunkiseudun kuntiin sekä sidosryhmille, 6.6.-28.8.2023 väliseksi ajaksi. Vesilahden kunta kuuluu tähän kuntaryhmään ja antaa luonnoksesta liitteenä olevan lausunnon.

Rakennesuunnitelma on seutustrategiaan pohjautuva maankäytön suunnittelun väline, jolla linjataan yhdyskuntarakenteen suunnittelua eheyttämisen ja tiivistämisen, keskustojen kehittämisen, joukkoliikenteen, asuntotuotannon ja väestönkasvun osalta. Se on ei-juridinen, kuntien ylimmän päätöksentekoelimen vahvistama poliittinen tahdonilmaisu, kuntien välinen side sekä sitoumus seudullisesti tärkeiden teemojen edistämiseen kuntakohtaisin ratkaisuin.

Rakennesuunnitelman päivityksessä on huomioitu nousevina teemoina luontoekosysteemi, asuinalueiden eriytyminen ja uusi teollisuus. Päivityksen tavoitteet kytkeytyvät ekologiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kestävyyteen, muiden tavoitteiden nojautuessa edellisen rakennesuunnitelman tavoitteisiin. Rakennesuunnitelman ratkaisut on kuvattu asiakirjan lopussa olevilla kolmella teemakartalla. Rakennesuunnitelmaa varten on laadittu joukko taustaselvityksiä. Edellisen kerran rakennesuunnitelma on seudulle laadittu vuosina 2010 ja 2015.

Kuntien valtuustojen hyväksyttyä seutuhallituksen ehdotuksesta rakennesuunnitelman päivityksen, käynnistyy valtion ja kaupunkiseudun MAL-sopimuksen 2024-2027 valmistelu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Pispala, kristiina.pispala@vesilahti.fi

 

Kaavatoimikunta esittää kunnanhallitukselle, että se päättää antaa Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelman 2040+ päivityksen luonnokseen liitteenä olevan lausunnon.

Päätös

Hyväksytään ehdotuksen mukaan.

Tiedoksi

-Khal, kaavoittaja, kaavoituksen palvelusihteeri