Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 8.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 Tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2019 rakennus- ja ympäristölautakunnan osalta

VESDno-2020-66

Valmistelija

  • Tarja Kujanpää, palvelusihteeri, tarja.kujanpaa@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanvaltuusto on kokouksessaan KVAL § 28/ 15.6.2020 käsitellyt tarkastuslautakunnan laatiman arviointikertomuksen vuodelta 2019 ja lähettää sen edelleen kunnanhallituksen ja muiden toimielinten käsiteltäväksi.

Alla olevassa selostetekstissä on tarkastuslautakunnan huomiot rakennus- ja ympäristölautakunnan osalta.

Rakennustarkastaja ja teknisen puolen sihteeri vaihtoivat työnantajaa, jonka myötä kunnasta poistui paljon kokemusta ja ns. hiljaista tietoa. Kokeneista rakennustarkastajista on koko valtakunnassa pulaa ja kokemattoman harjaantumiseen lakisääteisten viranomaistehtävien hallitsevaksi menee väistämättä melkoisesti aikaa.

Nopeiden ja oikeiden lupapäätösten lisäksi rakennusvalvontaa kohtaan tulee eri tahoilta paineita tulkita lakeja ja asetuksia eri näkökulmia painottaen. Esimerkiksi ilmastonäkökulma, yhdyskuntarakenteen tiivistämistavoite tai kunnan palvelujen sijainti eivät saa ohjata päätöksiä. Tarkastuslautakunta toivoo, että uudenkin rakennustarkastajan aikana kunnan elinvoiman kannalta ensiarvoisen tärkeää kaavoitusta ja rakennusvalvontaa pidetään kunnan omana toimintana ja edelleen seutukunnallisesti parhaiten palvelevana rakennusvalvontana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta merkitsee tiedoksi tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2019 ja ilmoittaa kunnanhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle, että rakennus- ja ympäristölautakunnalla ei ole huomioihin vastattavaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti

Tiedoksi

Tarkastuslautakunta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)