Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 3.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 KVVY:n VIRTA2- hankkeen rahoitus vuosille 2022-2025

VES-2022-110

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Taustaa
Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY) on tehnyt vuosien aikana tiivistä yhteistyötä kalastusalueiden ja osakaskuntien kanssa alueen virtavesien tilan parantamiseksi. Hoitotyön taustalla on ollut halu palauttaa uittoperatut uomat luonnontilaisiksi. Virtavesien ja taimenkantojen hoitotyön tarve on suurta Pirkanmaalla, joten alueella käynnistettiin laaja-alaisempi 4-vuotinen VIRTA-hanke (2018–2021). Hankkeen rahoitukseen sitoutui kuntia, vesialueiden omistajia, ELY-keskus sekä yrityksiä ja yhdistyksiä. Osa aiempaa VIRTA-hanketta tukeneista kunnista ja kaupungeista teki hanketta koskevat rahoituspäätökset hankkeeseen osallistumisesta vuosittain ja toiset puolestaan sitoutuivat koko hankeajaksi. 
Hankkeen toimenpiteitä olivat:
-    Esiselvitykset: virtavesi-inventointi (nykytila, kunnostusmahdollisuudet)
-    Virtavesien kunnostukset: talkookunnostustapahtumat, koneellinen kunnostus
-    Tutkimus ja seuranta: sähkökoekalastukset, dna-tutkimukset
-    Taimenen kotiutusistutukset: mätirasiamenetelmä

VIRTA2-hanke
KVVY:n tavoitteena on käynnistää VIRTA2-hanke (2022-2025) jatkamaan VIRTA-hankkeen puitteissa hyvin alkanutta virtavesien ja taimenkantojen hoitotyötä. VIRTA2-hanke pyrkii yhteistyötahojen avulla laajentamaan toimintaa maantieteellisesti alueille, joissa on tehty vähän virtavesien ja taimenkantojen hoitotoimia. Hankkeen tavoitteena on myös tiivistää kuntien kanssa tehtävää yhteistyötä virtavesien tilan parantamiseksi ja auttaa kuntia saavuttamaan omia ympäristönsuojelullisia tavoitteita.  

KVVY on lähettänyt sähköpostikyselyn, jonka tarkoituksena on kartoittaa kuntien mahdollisuutta olla tukemassa VIRTA2-hanketta edellisen VIRTA-hankkeen tavoin omarahoitusosuudella 3000 €/vuosi. Kuntien antama taloudellinen tuki käytetään VIRTA2-hankkeen omarahoitusosuutena Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalatalousviranomaiselta haettavassa hankeavustuksessa. Vastaus on pyydetty antamaan siinäkin tapauksessa, että kunta ei olisi vielä tässä vaiheessa varma taloudellisen tuen antamisesta. VIRTA2-hankkeessa tullaan toteuttamaan toimenpiteitä hanketta taloudellisesti tukevien kuntien ja kaupunkien alueen virtavesissä. Samalla on tiedusteltu kunnan toiveita siitä, mihin kohteisiin hankkeen toimenpiteiden tulisi painottua. 

Vesilahden alueella sijaitsevat virtavedet ja tämänhetkinen tilanne:
1.    Lanajoen reitti
Lanajoen reitti on ainut Kulo-Rautaveteen laskeva virtavesi, jossa sähkökoekalastuksilla on todettu esiintyvän luontaisesti taimenta. Kanta on DNA-näytteiden perusteella eriytynyt. Lanajoen alaosalle olevalla Tarkan padolle (Nokian puolella) on laadittu kalatiesuunnitelma v. 2020. KVVY on edistänyt kalatien rakentamista. Lanajokeen rajoittuville kiinteistöjen omistajille on lähetetty tiedotuskirje ja näin kerätty kirjallisia suostumuksia kunnostustoimien toteuttamista varten vuonna 2018.

2.    Iso-Arajärvestä alkaa virtavesikokonaisuus, joka laskee Pyhäjärveen. Alueella on paljon virta- ja koskialueita, jotka soveltuisivat taimenen lisääntymis- ja poikastuotantoalueeksi. Sähkökoekalastuksia on toteutettu vuonna 2020 (5 koealaa): yhtään taimenta ei saatu saaliiksi. Koekalastusten yhteydessä tuli esille, että vesistössä on ainakin 3-4 patoa, jotka toimivat kalojen totaalisena nousuesteenä. 

3.    Narvajärvenojasta tai Vassinjoesta ei ole mitään tietoa. Valuma-alueella on paljon maataloutta. Virtavedestä voisi kerätä perustietoa ja arvioida sen kunnostus- ja hoitomahdollisuuksia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Osoitetaan kiinnostus ja halu olla mukana hankkeessa ja vastataan tässä vaiheessa kyselyyn ”ehkä” vuosittaisen omarahoitusosuuden osalta vuosille 2023 – 2025 ja päätetään rahoitusosuudesta vuosittain. Myönnetään 3000 € yksittäisavustus vuodelle 2022.

Prioriteetteinä ovat Lanajoen reitin kunnostuksen loppuun saattaminen ja Iso-Arajärven virtavesikokonaisuuden kunnostus. Etenkin Lanajoen reitin saralla on jo tehty suunnitelmia, ja olisi tärkeää saada suunnitelmat toteutusasteelle. Osa Lanajoesta sijoittuu Vesilahden alueelle ja osa Nokian kaupungin alueelle. Nokia on jo osallistunut  edellisen VIRTA-hankkeen rahoitukseen. 

Perustelut: Vesilahden kunnan hallintosääntö (hyväksytty 16.8.2021) 4 luku 4 § 6. kohta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kunnanhallitus, Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistys ry

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.