Kunnanvaltuusto, kokous 21.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Lakisääteisen selvityksen antaminen koskien sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen tehtävien ja tietojen siirtoa Pirkanmaan hyvinvointialueelle

VESDno-2022-47

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kati Paunonen, hallintojohtaja, kati.paunonen@vesilahti.fi

Perustelut

Sote-uudistuksen yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluiden järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Samalla hyvinvointialueelle siirtyvät sen järjestämisvastuulle kuuluviin tehtäviin liittyvät kuntien sopimukset ja vastuut.   

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (616/2021, jäljempänä voimaanpanolaki) 26 §:n 1 momentin mukaan kunnan on tehtävä viimeistään 28.2.2022 hyvinvointialueelle selvitys 22, 23 ja 25 §:ssä tarkoitetuista sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen käytössä olevista toimitiloista, siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista. Lisäksi samassa määräajassa kunnan tulee antaa hyvinvointialueelle arvio 18 §:n nojalla siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja 24 §:n mukaisesta lomapalkkavelasta. 

Voimaanpanolain 26 §:n 2 momentin mukaan hyvinvointialue voi pyytää kunnalta käyttöönsä tarpeellisiksi katsomiaan lisäselvityksiä ja asiakirjoja. Jos hyvinvointialue katsoo, että 1 momentissa tarkoitetun selvityksen mukaan hyvinvointialueen hallintaan siirtyvät toimitilat, irtaimisto ja sopimukset eivät turvaa sosiaali- ja terveystoimen tai pelastustoimen järjestämistä alueella, hyvinvointialueen on neuvoteltava kunnan kanssa. Voimaanpanolain 26 §:n 3 momentin mukaan kunnan on täydennettävä 1 momentissa tarkoitettua selvitystä viimeistään 30.6.2022, jos 1 momentissa tarkoitetuissa toimitiloissa, siirtyvässä irtaimessa omaisuudessa tai sopimuksissa on tapahtunut olennaisia muutoksia 1 momentissa tarkoitetun selvityksen antamisen jälkeen ja jos hyvinvointialue katsoo selvityksen täydentämisen tarpeelliseksi.

Voimaanpanolain 28 §:n mukaan aluevaltuusto käsittelee selvityksen viimeis-tään 31.3.2022 ja päättää sen perusteella irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle.
 
Pirkanmaan hyvinvointialue on antanut 30.11.2021 kunnille ohjeen lakisääte-sen selvityksen tekemiseen. Ohjeessa on kerrottu mitä tietoja tulee ilmoittaa, miten tietoja kerätään sekä annettu asiakirjapohjia selvityksen minimitietovaatimusten täyttämiseksi. Lisäksi hyvinvointialue on antanut erillisiä ohjeita mm. sopimusten siirrosta. Hyvinvointialue on ohjeistanut, että sopimusaineisto tulee olla kerättynä ja tallennettuna hyvinvointialueen sopimusjärjestelmään 31.1.2022 mennessä. Asiakaskohtaisista sopimuksista tullaan keräämään tiedot myöhemmin erikseen eikä niitä siirretä hyvinvointialueen sopimusjärjestelmään. Hyvinvointialue on ilmoittanut, että hyvinvointialueen valtuustolle tehtävä selvitys perustuu sopimusaineistoon, joka on toimitettu 31.1.2022 mennessä. 

Vesilahden kunnassa hyvinvointialueelle annettavaa selvitystä on valmistelu yleishallinnossa. Projektipäällikkönä kokonaisuuden osalta toimii hallintojohtaja Kati Paunonen. Projektiryhmään nimettyinä ovat lisäksi tekninen johtaja Harri Vierikka (kiinteistöt), talouspäällikkö Aki Kohonen (omaisuus) palvelusihteeri Marja-Riitta Kela (sopimukset), sivistysjohtaja Marko Lahtinen sekä ICT-asiantuntija Ville Pulakka (ICT-palvelut). Vesilahden kunnan henkilöstösiirrot ovat maltilliset moneen muuhun kuntaan verrattuna yhteistoiminta-alueesta johtuen. 

Alaprojektien vastuuhenkilöt ovat vastanneet siitä, että toimitiloja, siirtyvää omaisuutta, sopimuksia ja vastuita sekä henkilöstöä koskevat tiedot on kerätty ja eritelty hyvinvointialueelle annettavan selvityksen liitteeksi. 

Pirkanmaan hyvinvointialueelle siirrettävät sopimukset tallennetaan hyvinvointialueen sopimusjärjestelmään siten, että sopimusten tallennukselle on pyydetty lisäaikaa helmikuun loppuun 2022 saakka. Hyvinvointialue laatii sopimusanalyysin, jonka perusteella hyvinvointialueen valtuusto tekee päätök-sen sopimusten vastaanottamisesta. Tämän jälkeen hyvinvointialue käy kuntien kanssa neuvottelut mm. siitä, mitkä sopimukset siirtyvät ja mitä eivät sekä jakautuvista sopimuksista. Lisäksi hyvinvointialue laatii ja lähettää sopimuskumppanin muutosta koskevat ilmoitukset.

Pirkanmaan hyvinvointialueelta on tullut myös useita erillisiä tietopyyntöjä koskien hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelua. Projektien vastuuhenkilöt ovat keränneet ja toimittaneet hyvinvointialueelle pyydettyjä tietoja. 

Kuntalain 39 §:n mukaan kunnanhallituksen tulee vastata mm. kunnan hallin-nosta ja taloudenhoidosta, edustaa kuntaa työnantajana sekä valvoa kunnan etua ja, jollei hallintosäännössä toisin määrätä, edustaa kuntaa ja käyttää sen puhevaltaa. Vesilahden kunnan hallintosäännön 3. luvun nojalla kunnanhallitus päättää kunnan puolesta yleisesti muista kuin valtuustolle yksinomaan säädetyistä asioista, jollei kuntalaissa tai erityislaeissa erikseen muuta säädetä, taikka jollei hallintosäännössä toimivallasta muuta määrätä.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää

  1. antaa Pirkanmaan hyvinvointialueelle sosiaali- ja terveystoimea ja pelastuslaitosta koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain 26 §:n mukaisen selvityksen siirtyvästä omaisuudesta, sopimuksista, vastuista ja vuokrattavista tiloista liitteiden mukaisesti.
  2. antaa Pirkanmaan hyvinvointialueelle arvion siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja lomapalkkavelasta liitteenä olevan koontisivun mukaisesti
  3. oikeuttaa kunnanjohtajan tekemään tarvittaessa selvitykseen vaadittavat täydennykset selvityksen antamisen jälkeen,
  4. esittää, että kunnanvaltuusto merkitsee tiedoksi hyvinvointialueelle annetun selvityksen sekä
  5. antaa selvityksen tiedoksi kunnanvaltuustolle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

   

Ehdotus

Kunnanvaltuusto merkitsee hyvinvointialueelle annetun selvityksen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)