Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 25.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Lausunnon antaminen Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöksestä 09.11.2021 §82

VESDno-2021-390

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tarja Kujanpää, palvelusihteeri, tarja.kujanpaa@vesilahti.fi

Perustelut

Hakija hakee poikkeamislupaa rakennusoikeuden ylittämiseen rantaosayleiskaavan alueella. Kiinteistö 922-425-6-38, Vaskiniemi. Hakija hakee lupaa lomarakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseksi varastoksi ja rakennuksen paikallaan pysyttämiseen. 

Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole hankkeeseen huomautettavaa.

Kiinteistöllä ei ole tunnettuja kiinteitä muinaisjäännöksiä tai kulttuuri- tai rakennushistoriallisesti tai maisemallisesti arvokkaita kohteita. 

Poikkeamistoimivalta ja poikkeamisen edellytykset, MRL 171 §
Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen tässä laissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta
rajoituksesta.

Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se:

  1. aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
  2. vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
  3. vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai
  4. johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia

Sovellettavat oikeusohjeet MRL 171 §.

Ehdotus

Esittelijä

Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta päättää erillisenä liitteenä olevan päätösesityksen (21-170-POI) ehtojen mukaisesti hyväksyä poikkeamishakemuksen.

Kaavasta poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle tai kaavan toteutumiselle muiden tonttien osalta.

Tämä liitteen ehtojen mukainen lupa on voimassa kaksi vuotta päätöksen antopäivästä lukien.
Tätä liitteen ehtojen mukaista lupaa vastaavaa toimenpidelupaa on haettava voimassaoloajan kuluessa.

Päätös

Päätösehdotus teknisellä korjauksella hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Tehtiin tekninen korjaus päätösehdotukseen, muutettiin rakennuslupa toimenpideluvaksi.

Perustelut

Hämeenlinnan hallinto-oikeus pyytää Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa valituksesta. Asia koskee poikkeuslupaa (21-170-POI), jossa asianomainen haki vanhan lomarakennuksen muuttamista varastoksi ja rakennusoikeuden ylittämistä. Lautakunta on myöntänyt muutosoikeuden ja rakennuksen paikallaan pysyttämisen viideksi vuodeksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää antaa Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle seuraavan lausunnon:

Hakijan mukaan poikkeamislupaa on haettu rakennusoikeuden ylittämiseen sekä vanhan lomarakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseksi.

Rakennus- ja Ympäristölautakunnalta on haettu 05-0011-POI käsittelyssä lupaa alkuperäisen loma-asunnon laajennukselle 56 m2: llä (30,5+56=86,5 m2). Päätös on ollut voimassa 8.8.2006 asti maininnalla” ennen minkäänlaiseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä hakijan on saatava rakennusvalvontaviranomaiselta rakennuslupa”. Rakennuslupaa ei ole haettu.

Rakennusluvalla 07-0119-R on haettu lupaa vanhan lomarakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseksi saunaksi. Lupaehtoina on ollut, ”nykyisen loma- rakennuksen käyttötarkoituksen muutos saunarakennukseksi on toteutettava siten että saunarakennuksen kerrosala on max. 25 m2(vähäisenä poikkeamisena 27,5 m2). Toimenpide on suoritettava viimeistään lomarakennuksen lopputarkastukseen mennessä (rakennusluvan voimassaolo on 5 vuotta) ja että vanhan saunarakennuksen purkaminen on suoritettava rakennusluvan voimassaoloaikana”. Rakennuslupa on rauennut 28.3.2018, loppukatselmusta ei ole pyydetty rakennusluvan voimassaoloaikana eikä purkamista ole suoritettu. 

Rakennusluvalla 07-0120-R on haettu lupaa uuden 95 m2 vapaa-ajan asunnon rakentamiseksi, lupaehtona” nykyisen loma- rakennuksen käyttötarkoituksen muutos saunarakennukseksi on toteutettava siten että saunarakennuksen kerrosala on max. 25 m2(vähäisenä poikkeamisena 27,5 m2). Toimenpide on suoritettava viimeistään lomarakennuksen lopputarkastukseen mennessä (rakennusluvan voimassaolo on 5 vuotta)”. Rakennuslupa on rauennut 28.3.2018, loppukatselmusta ei ole pyydetty rakennusluvan voimassaoloaikana eikä purkamista ole suoritettu. 

21-0170-POI käsittelyssä on haettu vanhan lomarakennuksen käyttötarkoituksen muuttamista varastoksi, poikkeamisena rakennusoikeuden ylittäminen, hakijan mukaan muutoksella ei ole vaikutusta kokonaiskerrosalan käyttöön.

Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti, että rantasaunaa ei pureta, vaan sen jätevesijärjestelmälle myönnetään toimenpidelupa saunan liittämiseksi pumppaamolla kunnan viemäriverkostoon. Vanhalle lomarakennukselle myönnetään määräaikainen 5 vuotta voimassa oleva paikalla pysyttämislupa ja lomarakennuksen käyttötarkoitus muutetaan varastoksi, 5 vuoden jälkeen lomarakennus puretaan.

Perustelut: Kiinteistö sijaitsee rantaosayleiskaavan alueella, hyväksytty 10.12.2002. Lupakäsittelyssä noudatetaan voimassaolevaa rantaosayleiskaavaa ja sen määräyksiä. Uuden vapaa-ajanrakennuksen (95 k-m²) rakentamisen jälkeen kiinteistön rakennusoikeus ylittyy, mikäli vanha lomarakennus (31 k-m²) säilytetään. Kiinteistöllä on lisäksi perinneaitta (40 k-m²), sauna (15 k-m²) ja varasto (15 k-m²). Rantaosayleiskaavassa (RA) merkityllä rakennuspaikalla saa olla yksi lomarakennus 105 k-m², sauna 25 k-m², talousrakennus 20 k-m² ja kevyt vaja tai katos 15 k-m².

Tällä hetkellä kiinteistöllä on käytetty rakennusoikeutta 181 k-m2 ja hakijoiden tasapuolisen kohtelun vuoksi rantaosayleiskaavan mukaista rakennusoikeutta ei voi lautakunnan käsittelyllä yli 10% ylittää, rakennusoikeuden ylitystä voi hakea vain kaavamuutoksella.

Rakennusten kerrosalatiedot perustuvat hakijalta saatuihin tietoihin, eikä niitä ole tarkistusmitattu.

Rakennus- ja Ympäristölautakunnan poikkeamispäätöksen pöytäkirjassa 9.11.2021 on esittelijän tekstissä virheellinen tieto loppukatselmuksen pitämisestä 27.11.2020. Työnjohtajan pyynnöstä kiinteistölle tehtiin neuvontakäynti 27.11.2020 jolla todettiin, että lupaehtona ollutta purkamistyötä ei ole tehty. Loppukatselmusta ei ole pidetty, pöytäkirjaa ei ole kirjoitettu eikä rakennusta ole merkitty rekistereihin valmistuneeksi.

Hakija esittää, että lautakunta käsittelisi asian uudelleen ”yleistä merkitystä” arvioitaessa.

Rakennus- ja ympäristölautakunnan päätökset perustuvat voimassa oleviin kunnan rakennusjärjestykseen, kaavamääräyksiin, Maankäyttö- ja Rakennuslakiin sekä Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuuriympäristön Siiri- palvelun tietoihin.

Hakija ei ole hakemuksessaan lautakunnalle esittänyt selvityksiä rakennusten historiallisesta tai kulttuurillisesta, tai ns. yleisestä merkityksestä. Kiinteistö on rakennettu yksityiskäyttöön. Kiinteistöllä ei ole järjestetty tiedossa olevia julkisia yleisötapahtumia. Museoviraston mukaan kiinteistölle ei ole määritelty suojeltuja rakennuksia eikä kulttuuriympäristöä.    

 

 

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää jättää Hallinto-oikeuden lausuntopyynnön 22299 2021 käsittelemättä, koska tekijä on vetänyt valituksensa pois Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta.

Tiedoksi

-Ote pöytäkirjasta sekä pyydetyt asiakirjat Hämeenlinnan Hallinto-oikeus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)