Sivistyslautakunta, kokous 8.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Perusopetuksen 4-6 vuosiluokkien todistusmalli sekä päättötodistusmalli 1.8.2020 alkaen

VESDno-2020-141

Valmistelija

  • Mika Seppänen, sivistysjohtaja, mika.seppanen@vesilahti.fi

Perustelut

Opetushallitus on päättänyt muuttaa ja täydentää Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 lukua 6 Oppimisen arviointi (Opetushallituksen määräys 10.2.2020 OPH-281-2020). Paikallinen oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointia koskeva opetussuunnitelman osa tulee ottaa käyttöön viimeistään 1.8.2020. Opetussuunnitelman luku 6 on hyväksytty Vesilahden kunnan sivistyslautakunnassa 2.6.2020 / § 56.

Yksi keskeisimmistä muutoksista on se, että oppilaan osaamisen numeroarviointia aikaistetaan niin, että se aloitetaan jatkossa kaikissa kouluissa neljännellä vuosiluokalla. Opettaja voi täydentää numeroarviointia sanallisella arvioinnilla. Uudistuksen myötä 4-6 vuosiluokkien todistusmalli sekä päättötodistusmalli tulee muuttaa opetushallituksen määräyksen mukaisiksi.
Ensimmäisellä, toisella ja kolmannella vuosiluokalla opetuksen järjestäjä päättää, antaako todistukset numeerisina vai sanallisina. 1-3 ja 7-9 vuosiluokkien todistusmallit on hyväksytty sivistyslautakunnan kokouksessa 24.10.2017 /§70 ja §72 eikä niihin ole tarvetta tehdä tällä hetkellä muutoksia.

Perusopetuksessa kaikki oppilaan opinto-ohjelmaan kuuluvat yhteiset oppiaineet arvioidaan kunkin lukuvuoden päätteeksi erillisinä. Arvioitavat yhteiset oppiaineet ovat äidinkieli ja kirjallisuus, toinen kotimainen kieli, vieraat kielet, matematiikka, ympäristöoppi, fysiikka, kemia, biologia, maantieto, terveystieto, uskonto tai elämänkatsomustieto, historia, yhteiskuntaoppi, musiikki, kuvataide, käsityö, liikunta sekä kotitalous. Lukuvuositodistukseen merkitään sanallinen arvio tai arvosana siitä, miten oppilas on saavuttanut opinto-ohjelmaansa kuuluneiden oppiaineiden tavoitteet lukuvuoden aikana.
Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden oppimääriä, jolloin oppilas saa yhden sanallisen arvion tai arvosanan kustakin taide- ja taitoaineesta kaikilla niillä vuosiluokilla, joilla hän niitä opiskelee. Taide- ja taitoaineiden valinnaisina tunteina tarjotuista ja suoritetuista opinnoista ei anneta todistuksiin erillistä sanallista arviota tai arvosanaa. 
Monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa opiskellut oppiaineiden tavoitteet ja sisällöt sekä monialaisten oppimiskokonaisuuksien opiskelun yhteydessä annetut näytöt otetaan huomioon kunkin oppiaineen arvosanaa muodostettaessa. Oppiainekohtainen arviointi tulee suunnitella ja olla oppilaiden tiedossa jo oppimiskokonaisuuden alkaessa. Monialaisista oppimiskokonaisuuksista ei anneta erillisiä sanallisia arvioita tai arvosanoja. 
Ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään 2 vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeerisesti. Oppimäärältään alle 2 vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet arvioidaan sanallisesti hyväksytty/hylätty. Sanallisesti arvioitavista valinnaisista aineista merkitään todistuksiin vuosiviikkotuntimäärä sekä merkintä ”hyväksytty”. Mikäli sanallisesti arvioitu valinnainen aine katsotaan jonkin yhteisen oppiaineen syventäviksi opinnoiksi, sen suoritus voi korottaa ko. oppiaineen arvosanaa. Mikäli valinnainen aine on soveltava aine (ei suoraan liity mihinkään yhteiseen oppiaineeseen) merkitään sen arviointi todistuksessa kohtaan soveltavat valinnaiset aineet. Jos soveltava aine on kestoltaan 2vvt, niin se arvioidaan numeerisesti. Vesilahden vuosiluokkien 7-9 valinnaiset oppimäärältään 1vvt liittyvät seuraaviin yhteisiin oppiaineisiin ja voivat korottaa kyseisen yhteisen oppiaineen arvosanaa.

Opetuksen järjestäjä päättää mahdollisten välitodistusten antamisesta. Välitodistus annetaan samoin perustein kuin lukuvuositodistus. Vesilahdessa vuosiluokilla 1-6 väliarviointi toteutetaan arviointikeskusteluna marras-tammikuun aikana. Keskusteluun osallistuvat opettaja, oppilas ja huoltaja(t). Arviointikeskustelu kirjataan arviointikeskustelulomakkeeseen. Lisäksi 6. luokalla annetaan numeerinen välitodistus syyslukukauden päätteeksi. Vuosiluokilla 7-9 väliarviointi toteutetaan syyslukukauden päätteeksi annettavalla numeerisella välitodistuksella. Opettaja voi tarpeen mukaan täydentää numeerista arviointia välitodistuksen liitteeksi tulevalla sanallisella arvioinnilla sekä oppilaan ja huoltajan kanssa käytävällä arviointikeskustelulla.

Perusopetuksen päättötodistus annetaan 9. vuosiluokan koulutyön päättyessä oppilaalle, jonka suoriutuminen suhteessa oppiaineiden oppimäärien tavoitteisiin on hyväksytty kaikissa hänen opinto-ohjelmaansa kuuluvissa oppiaineissa. Numeroarvosanoja käytettäessä tämä merkitsee vähintään todistusarvosanaa viisi (5) ja sanallisesti arvioitavissa oppiaineissa arviota ”hyväksytty”.

Opetussuunnitelman luvussa 6 on tarkemmin määritelty, mitä todistuksiin tulee kirjata.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Seppänen, sivistysjohtaja, mika.seppanen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä perusopetuksen 4-6 vuosiluokkien todistusmallin sekä päättötodistusmallin liitteen mukaisesti käyttöönotettavaksi 1.8.2020 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Koulujen rehtorit, opetustoimen palvelusihteerit

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden sivistyslautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.