Sivistyslautakunta, kokous 16.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Tilinpäätös 2020/sivistyslautakunta

VESDno-2021-58

Valmistelija

  • Mika Seppänen, sivistysjohtaja, mika.seppanen@vesilahti.fi

Perustelut

Osana kunnan tilinpäätöstä esitetään valtuuston asettamien taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen koskien vuotta 2020. Lautakuntien tulee käsitellä omien tehtäväalueidensa tavoitteiden toteutuminen. Sivistyslautakunnan alaisia tehtäväalueita ovat sivistyslautakunnan hallinto, peruskoulut, muu koulutus, varhaiskasvatus, liikunta- ja nuorisotoimi, kirjastotoimi ja kulttuuritoimi.

Koronan ja hankintakiellon vaikutukset näkyvät vuoden 2020 toiminnallisten tavoitteiden sekä talousarvion toteumassa. Monet toiminnalliset tavoitteet jäivät kesken tai toteutumatta. Talousarvioon nähden kokonaisuudessaan tulot ylittyivät 123 000 euroa ja kulut alittuivat 726 000 euroa.

Merkittävimmät poikkemat olivat peruskoulujen tulojen ylitys 157 000, joka johtui suuremmasta hankerahoitusmäärästä sekä kotikuntakorvausten tulojen kasvusta. Peruskoulujen palvelujen ostot alittuivat 241 000 euroa, joka johtui koronan myötä vähentyneistä koulukuljetusten ja ruokapalveluiden ostoista sekä Vesilahden kunnan maksamien kotikuntakorvausten alittumisesta.

Muun koulutuksen kulut alittuivat 30 000 euroa, joka johtui Pirkan opiston kuntien maksuosuuksien pienenemisestä. Pirkan opiston kulut alittuivat koronan takia peruuntuneiden opetustuntien ja sitä kautta kaikkien kulujen vähenemisenä. Pirkan opisto sai lisäksi koronatukea.

Varhaiskasvatuksen maksutuotot jäivät 43 000 euroa alle talousarvion, joka johtui kevään 2020 koronan johdosta perheille myönnetyistä maksuvapautuksista sekä asiakasmaksulain muutoksesta. Palvelujen ostot alittuivat 60 000 euroa, joka johtui koronan myötä vähentyineistä ruokapalveluiden ostoista sekä siitä, että koulutuksia ja kulttuuritoimintaa ei voitu toteuttaa suunnitelman mukaisesti. Henkilöstökulut alittuivat 142 000 euroa, koska kaikkia määräaikaisia tehtäviä ja lyhytaikaisia sijaisuuksia ei tarvittu täyttää.

Liikunta- ja nuorisotoimen tuotot jäivät 13 000 euroa alle talousarvion, sillä koronan johdosta liikuntapaikkoja suljettiin ja tuloja jäi tältä osin saamatta. Kulut alittuivat 76 000 euroa, joka pääasiassa johtui sisäisten vuokrien, palvelujen ostojen ja hankintojen alittumisena.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Seppänen, sivistysjohtaja, mika.seppanen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy liitteenä olevan tilinpäätöksen 2020 sivistyslautakunnan osalta ja päättää esittää sen hyväksymistä kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle.

Lisäksi sivistyslautakunta merkitsee talousarvion toteutuman 2020 tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)