Päätösehdotus
Esittelijä
-
Timo Haapaniemi, kehitysjohtaja, timo.haapaniemi@vesilahti.fi
Vastine valtuustoaloitteeseen: Kutsuliikenteen pilotointi Vesilahdessa
Valtuustoaloitteessa esitetään kutsu- ja asiointiliikenteen pilotointia Vesilahden alueella. Kunta tunnistaa aloitteessa esiin nostetut tarpeet ja tavoitteet, mutta nykytilanteessa on useita seikkoja, jotka vaikuttavat mahdollisuuksiin käynnistää tällä hetkellä uusia toimenpiteitä.
Vesilahden kunta on kilpailuttanut uuden liikennöintisopimuksen ajalle 1.8.2024–31.7.2027. Sopimus on ollut voimassa vasta alle vuoden, eikä sen vaikutuksia ja toimivuutta voida vielä arvioida kattavasti. Tässä vaiheessa uusien kokeilujen tai muutosten käynnistäminen voisi aiheuttaa päällekkäisyyksiä ja riskejä sopimuksen toteutukselle. Kilpailutuksen valmistelun yhteydessä on selvitetty laajasti kuntalaisten palvelutarpeita, ja lisäksi on toteutettu ulkopuolisen konsultin toimesta kysely, jonka tuloksia on hyödynnetty palvelukokonaisuuden suunnittelussa. Tämä työ on luonut pohjan nykyiselle liikennöintimallille, jonka toimivuutta on tarkoitus seurata ja arvioida sopimuskauden aikana.
Nyssen matkustajamäärät ovat kasvaneet Vesilahdessa 14 prosenttia (nousijamäärä 14 300) vuoden 2025 tammi–huhtikuun aikana verrattuna edellisvuoteen. Nousijamäärän prosenttuaalinen kasvu on suurin yhdessä Oriveden kanssa Tampereen kaupunkiseudulla. Nousun taustatekijöitä ei ole vielä analysoitu tarkemmin, vaan tarkempi arviointi tehdään, kun pidemmän aikavälin otanta on käytettävissä. Tässä vaiheessa ei voida vielä todeta, onko asiointiliikenteen muutoksilla ollut vaikutusta kasvuun. Asiointiliikenteen keskimääräinen nousijamäärä on tällä hetkellä hieman yli neljä matkustajaa vuoroa kohden. Tämä antaa viitteitä palvelun käytöstä, mutta ei vielä yksinään muodosta riittävää perustaa laajamittaiselle uudelle pilotille.
Aloitteessa viitataan useisiin kunnan ja sidosryhmien tuottamiin palveluihin. On kuitenkin huomioitava, että hyvinvointialueen toiminnan käynnistymisestä on kulunut vasta lyhyt aika, ja moni palvelu hakee vielä lopullista muotoaan. Tästä syystä on perusteltua seurata palveluiden toteutumista ja niiden linkittymistä esimerkiksi palveluliikenteeseen ennen uusien ratkaisujen käynnistämistä. Kunta tarkastelee myös nykyisen asiointiliikenteen löydettävyyttä verkkosivuillaan kesän 2025 aikana, jolloin sivustolle tehdään muutenkin kehitys- ja päivitystöitä.
Lisäksi kunta on käynnistänyt talouden tasapainotusohjelman vuosille 2025–2027, jossa on asetettu säästötavoitteita myös joukkoliikenteen osalta. Tasapainotusohjelman yhteydessä on vähennetty henkilöresursseja, mikä vaikeuttaa merkittävästi uusien selvitysten ja pilotointien toteuttamista. Kutsuliikenteen kaltaiset kehityshankkeet edellyttäisivät lisäresursointia ja taloudellista priorisointia, mikä ei ole nykyisessä tilanteessa realistista.
Kunta seuraa aktiivisesti nykyisen liikennöintisopimuksen toimivuutta, matkustajamäärien kehitystä sekä hyvinvointialueen palveluiden vakiintumista. Kutsuliikenteen mahdollisuuksia voidaan arvioida osana pidemmän aikavälin liikennesuunnittelua ja palveluverkon kehittämistä. Mahdollinen pilotointi voi tulla ajankohtaiseksi myöhemmin sopimuskauden aikana tai sen päätyttyä, kun käytettävissä on enemmän tietoa nykyisten palveluiden vaikuttavuudesta ja kuntalaisten tarpeista sekä taloudellisesti kestävämpi toimintaympäristö.
Päätös
Elinvoimatoimikunta päättää lähettää vastineen aloitteeseen kunnanhallitukselle.