Sivistyslautakunta, kokous 11.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Varhaiskasvatuksen kesän maksuton jakso

VESDno-2025-77

Valmistelija

  • Anne Mäki, varhaiskasvatusjohtaja, anne.maki@vesilahti.fi

Perustelut

Kesäaikana lapsia lomailee varhaiskasvatuksesta ja myös henkilöstö on oikeutettu lomaan. Varhaiskasvatuksen asiakkaille tarjotaan maksuttomia jaksoja, joilla on tarkoitus saada helpotusta kesäajan varhaiskasvatuksen järjestelyihin. Kesäisin varhaiskasvatusta tarvitsevien lasten määrän vähentyessä henkilökunnan vuosilomia voidaan keskittää. Lisäksi pystymme keskittämään palvelutoimintaa, joka osaltaan vaikuttaa henkilöstö - ja kiinteistöjärjestelyihin.

Tampereen seudulla on tavoitteena yhdenmukaistaa varhaiskasvatuksen toimintaprosesseja kuntien välillä. Kehyskuntien varhaiskasvatuksen johtajat ovat yhdessä sopineet, että jokainen kehyskunta edistää kesäajan maksuttomien jaksojen toimintaperiaatetta yhteisellä kuuden (6) kalenteriviikon jaksojärjestelyllä.

Vesilahden varhaiskasvatuksessa on useina aikaisempina kesinä  tarjottu perheille maksutonta jaksoa, mikäli perheen lapset ovat yhtäjaksoisesti  olleet poissa varhaiskasvatuksesta ja poissaolosta on ilmoitettu määräajassa.

Kesällä 2025 perheet voivat valita yhtäjaksoisen kuuden (6) täyden kalenteriviikon mittaisen poissaolojakson; 23.6.-3.8.2025  välisen ajan. Vastineeksi poissaolosta asiakkailta ei peritä asiakasmaksua valitulta poissalojaksolta.

Ehtoina maksuttomien jaksojen käyttämiselle ovat:

  • Lapsi on kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakas.
  • Perhe on vastannut varhaiskasvatuksen eVaka järjestelmässä kesäajan maksuttoman jakson kyselyyn varhaiskasvatuksessa tiedotetun ajankohdan mukaisesti.
  • Lapsi on poissa varhaiskasvatuspalveluista yhtäjaksoisesti kuusi (6) täyttä kalenteriviikkoa 23.6.-3.8.2025  välisen ajan.
  • Lapsen varhaiskasvatussuhde maksulliseen varhaiskasvatukseen kestää koko poissaolojakson ajan.
  • Syksyllä 2025 kouluun siirtyvien on tarkoituksenmukaisinta maksuttomien jaksojen käyttämisen sijaan irtisanoutua varhaiskasvatuksesta tarpeen päättyessä.


Edellä mainittujen ehtojen mukaista poissaoloa vastaan asiakas saa maksuttoman heinäkuun sekä muut päivät valitulta kuuden viikon jaksolta. Poissaolojaksolle ilmoittautuessaan asiakas vastaa siitä, että kaikki maksuttomiin jaksoihin liittyvät ehdot täyttyvät. Ehtojen vastainen ilmoittautuminen ei synnytä oikeutta maksuttomaan jaksoon, vaikka ilmoittautuminen teknisesti onnistuisi. Erityisesti on syytä huomata, että määräajan jälkeen saapuneita ilmoittautumisia ei hyväksytä. Jos perhe ei sitoudu kuuden viikon maksuttomaan jaksoon, noudatetaan asiakasmaksulakia.

Varhaiskasvatuksen palveluverkkoa supistetaan 23.6.-3.8.2025 välisenä aikana ja varhaiskasvatusta tarjotaan vain Peiponpellon päiväkodissa.  

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut määräytyvät varhaiskasvatusmaksuista annetun lain (1503/2016) perusteella. Jos perheelle on kertynyt asiakasmaksua yhdeltätoista kuukaudelta, kahdestoista kuukausi on lain perusteella maksuton. Maksuton kuukausi on heinäkuu, mikäli lapsi on aloittanut varhaiskasvatuksen viimeistään 31.8. edellisenä vuonna. Maksu voidaan periä kahdeltatoista kuukaudelta, mikäli lapselle on varattu varhaiskasvatusta toimintavuoden kaikkina kuukausina, eikä ennakkoon ilmoitettuja poissaolopäiviä ole lain 4 §:n edellyttämällä tavalla riittävästi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä kesän maksuttoman jakson edellä kerrotun mukaisesti.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Tiedoksi

- varhaiskasvatuksen palvelusihteeri, - päiväkodin johtajat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden sivistyslautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.