Perustelut
Susanna Suoniemi ja Laura Kekäläinen esittävät aloitteessaan, että Vesilahden kunta asettaa kaikessa toiminnassaan tavoitteeksi eläinperäisten tuotteiden kulutuksen / hankintojen puolituksen vuoteen 2030 mennessä siten, että tavoitteen toteutumista myös seurataan. Aloitteen mukaan näin edistetään kuntalaisten terveyttä ja ehkäistään luontokatoa, ilmastonmuutosta ja vesistöjen rehevöitymistä. Aloitteessa on mainittu, että Vesilahden tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.
Vesilahden kunnan nykytilanne: Eläinperäisiä tuotteita käytetään Vesilahden kunnassa lähinnä koulujen ja päiväkotien ruokatuotteissa, lisäksi pienissä määrin mm. kokoustarjottavissa. Päiväkotien ja koulujen ruokatuotteet hankitaan pääsääntöisesti Pirkanmaan Voimia Oy:ltä. Pirkanmaan Voimia Oy on sitoutunut vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen sekä huomioi hankinnoissaan ympäristövaikutukset. Voimian ympäristö- ja vastuullisuustavoitteisiin on kirjattu ilmastovaikutusten vähentämisen tärkeys.
Ruokapalveluiden näkökulma ja toimenpiteet: Myös ruokapalveluissa ympäristöystävällisiä ja kestäviä toimintatapoja pidetään tärkeänä. Ruokapalvelut seuraa aktiivisesti Pirkanmaan Voimia Oy:n kehitystä ja toimii yhteistyössä palveluntarjoajan kanssa kestävien ruokaratkaisujen edistämiseksi.
Samalla on huomioitava, että kasvispohjaisempaan ruokailuun siirtyminen vaatii ruokailijoiden hyväksyntää ja ruokailutottumusten muutosta. Kasvispohjaisten aterioiden lisääminen voi kohdata haasteita, mikäli ruokailijat eivät koe niitä houkutteleviksi. On tärkeää, että kouluruokailun ja päiväkotiruokailun kehitys kulkee käsi kädessä kotien ruokailutottumusten kanssa. Kunnan tehtävänä on tarjota vaihtoehtoja, jotka ovat sekä ilmastokestävän kehityksen mukaisia että ruokailijoille mieluisia, jotta kaikki osapuolet hyötyvät muutoksesta. On tärkeää edetä maltillisesti, määrätietoisesti ja osallistavasti, koska syömättä jäänyt ruoka tai ruokailun väliin jättäminen on ekologisesti, ravitsemuksellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestämätöntä.
Vesilahden kunta tarjoaa kasvisruokaa päivittäin kaikille oppilaille vapaasti valittavana vaihtoehtona kaikissa kouluissa. Lisäksi päiväkodeissa lasten ja henkilökunnan on mahdollista valita kasvisruoka joka päiväiseksi ateriaksi. Sekä kouluissa, että päiväkodeilla on yksi kasvisruokapäivä viikossa. Eläinperäisten tuotteiden vähentämisessä on myös huomioitava ravitsemussuositukset sekä taloudelliset tekijät. Esimerkiksi kouluruokasuositusten mukainen ruokajuoma on rasvaton maito tai piimä, koska se on ravitsemuksellisesti merkittävästi parempi kuin esimerkiksi kaurajuoma. Lisäksi kasvipohjaisten ruokajuomien hintataso on huomattavasti korkeampi. Kestävyys ja vastuullisuus maitotuotteiden osalta otetaan huomioon esimerkiksi suosimalla vastuullisesti tuotettuja vaihtoehtoja.
Ruokapalvelut tulee jatkossakin edistämään tietoisuutta kasvisruokavaihtoehdoista kunnan yksiköissä sekä tekemään tiivistä yhteistyötä Pirkanmaan Voimia Oy:n kanssa kasvipohjaisten ruokien tarjonnan lisäämiseksi. Lisäksi ruokapalvelut tulee arvioimaan eläinperäisten tuotteiden kulutusta vuosittain ja tekemään toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi.
Ehdotus
Esittelijä
-
Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi
Tekninen lautakunta lähettää yllä olevan lausunnon kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle tiedoksi ja esittää, ettei aloite anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.