Hyvinvointi- ja osallisuusjaosto, kokous 13.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Vesilahden kunnan laaja hyvinvointikertomus

VESDno-2022-314

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Terveydenhuoltolaki (1326/2010) velvoittaa kuntaa huolehtimaan terveyden ja hyvinvoinnin edellytysten huomioimisesta kaikkien hallintoalojen toiminnassa ja seuraamaan väestön terveyttä, hyvinvointia ja toteutettuja toimenpiteitä. Kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä on raportoitava valtuustolle vuosittain, minkä lisäksi valtuustokausittain on valmisteltava hyvinvointisuunnitelma ja laaja hyvinvointikertomus.

Vesilahden hyvinvointisuunnitelman 2022-2025 viitekehyksenä on hyvinvointia kokonaisvaltaisesti tarkasteleva Stiglitzin komitean hyvinvointimalli, jolloin myös laaja hyvinvointikertomus jäsentyy tämän viitekehyksen mukaisesti.​ Stiglitzin komitean hyvinvointimallin mukaan hyvinvointi on moniulotteinen käsite, jonka kaikkia ulottuvuuksia, eli terveyttä, koulutusta, henkilökohtaista toimintaa ja työtä, äänen kuuluville saamista yhteiskunnassa, sosiaalisia yhteyksiä ja suhteita, aineellista elintasoa, ympäristöä sekä turvallisuudentunnetta, tulee tarkastella samanaikaisesti.​ Vesilahden kunnan hyvinvointisuunnitelmassa ja –kertomuksessa hyvinvoinnin ulottuvuudet on jäsennetty kolmeen osa-alueeseen​, jotka ovat

  1. Hyvinvoinnin rakenteelliset edellytykset – elintaso, koulutus, osallisuus ja hallinnointi,
  2. Terveys, elintavat ja harrastaminen​ sekä
  3. Turvallinen ympäristö - sosiaaliset suhteet, viihtyisyys ja turvallisuus.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on tehnyt kaikille Suomen kunnille yhteisen ehdotuksensa hyvinvointikertomuksen vähimmäistietosisällöiksi, jonka pohjalta Vesilahden kunnan hyvinvointisuunnitelmaa tehdessä määriteltiin paikalliseen suunnitelmaan relevantit indikaattorit edellä esitetyn viitekehyksen mukaisesti. Laajaa hyvinvointikertomusta valmisteltaessa on tarkoituksenmukaista tarkastella aineistoja jälleen laajemmin ja arvioida indikaattorien soveltuvuutta ja määrää sekä ennen kaikkea arvioida ja tulkita valtuustokauden aikaisia muutoksia kuntalaisten terveydessä ja hyvinvoinnissa. Valtuustokauden aikana Vesilahti on saanut Suomen Unicefilta Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen ja ohjelman toista tavoitekautta varten on juuri toteutettu itsearviointi, joka on relevantti tausta-aineisto myös laajan hyvinvointikertomuksen valmisteluun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Hyvinvointi- ja osallisuusjaosto päättää käydä valmistelun tueksi lähetekeskustelua laajan hyvinvointikertomuksen indikaattoreista ja sisällöstä sekä sen muodosta ja keskeisistä huomioista.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)