Kunnanhallitus, kokous 13.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Yhteistoimintaneuvotteluiden käynnistäminen

VESDno-2024-357

Valmistelija

  • Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus on 2.9.2024 § 172 päättänyt käynnistää talouden tasapainottamistyön sekä nimennyt kunnanhallituksen jäsenistä tasapainotusryhmän, joka toimii viranhaltijoiden valmistelun tukena. Talouden tasapainotusohjelman tavoitteena on pysyvä kustannusten väheneminen noin 1 milj. eurolla sekä talouden tasapaino vuoden 2027 loppuun mennessä. Talouden tasapainotusohjelmaan valmisteluun liittyen on tarpeen käydä yhteistoimintaneuvottelut, koska mahdolliset toimenpiteet voivat johtaa muutoksiin työn organisoinnissa ja työvoiman käytön vähentämiseen.

Ennen kuin työnantaja ratkaisee edellä tarkoitetut asiat, työnantajan on neuvoteltava yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi valmisteilla olevan toimenpiteen perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista ainakin niiden työntekijöiden kanssa, joita asia koskee. Neuvottelut on aloitettava niin ajoissa kuin mahdollista.

Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) mukaan työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään ainakin sellaiset asiat, jotka koskevat:

  1.  henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan tai hyvinvointialueen palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien tai hyvinvointialueiden tai näiden välisessä yhteistyössä;
  2. palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla ulkopuolisen työvoiman käytöstä tai liikkeen luovutuksesta johtuvia tai muita olennaisia henkilöstövaikutuksia;
  3. henkilöstöön, henkilöstön kehittämiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia;
  4. taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.   


Jos työnantajan harkitsema irtisanominen, lomauttaminen tai osa-aikaistaminen kohdistuu alle kymmeneen työntekijään taikka enintään 90 päivää kestävä lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty 14 päivän ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita.

Jos työnantajan harkitsema irtisanominen, osa-aikaistaminen tai 90 päivää pidempi lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty vähintään kuuden viikon ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää:

  1. Käynnistää taloudellisin ja tuotannollisin perustein toiminnan uudelleenjärjestelyjä, työvoiman käytön mahdollista vähentämistä sekä lomautuksia koskevat yhteistoimintaneuvottelut, joiden kohteena on koko Vesilahden kunnan henkilöstö.
  2. Että mahdollisten irtisanomisten ja osa-aikaistamisten kohteena on arviolta enintään 9 henkilötyövuotta.
  3. Että työnantajan on harkittava uudelleenjärjestelyjä, jotka voivat johtaa mahdollisiin palvelussuhteen ehtojen muutoksiin irtisanomisperusteella ja joiden kohteena voi olla koko henkilöstö.
  4. Nimetä työnantajan edustajiksi yhteistoimintaneuvotteluihin kunnanjohtajan, vs. hallintojohtajan, työsuojelupäällikön sekä kunnanhallituksen edustajan.
  5. Valtuuttaa kunnanjohtajan antamaan neuvotteluesityksen yhteistoimintaneuvotteluiden käynnistämiseksi.

Päätös

Kunnanhallitus päätti:

  1. käynnistää taloudellisin ja tuotannollisin perustein toiminnan uudelleenjärjestelyjä, työvoiman käytön mahdollista vähentämistä koskevat yhteistoimintaneuvottelut, joiden kohteena on koko Vesilahden kunnan henkilöstö
  2. että mahdollisten irtisanomisten ja osa-aikaistamisten kohteena on arviolta enintään 9 henkilötyövuotta
  3. että työnantajan on harkittava uudelleenjärjestelyjä, jotka voivat johtaa mahdollisiin palvelussuhteen ehtojen muutoksiin irtisanomisperusteella ja joiden kohteena voi olla koko henkilöstö
  4. nimetä työnantajan edustajiksi yhteistoimintaneuvotteluihin kunnanjohtajan, vs. hallintojohtajan, työsuojelupäällikön sekä kunnanhallituksen edustajan ja
  5. valtuuttaa kunnanjohtajan antamaan neuvotteluesityksen yhteistoimintaneuvotteluiden käynnistämiseksi.

Kokouskäsittely

Tehdään tekninen korjaus päätösehdotuksen kohtaan 1: poistetaan kohta "lomautuksia koskevat yhteistoimintaneuvottelut".


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.