Sivistyslautakunta, kokous 14.1.2025

§ 7 Lausunto strategisen yleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

VESDno-2025-4

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus päätti hyväksyä Vesilahden strategisen yleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman kokouksessaan 16.12.2024 §:ssä 254 ja pyytää siitä lausuntoa 29.1.2025 mennessä.

Strategisen yleiskaavan tavoitteena on ohjata Vesilahden kunnan maankäytön suuria linjoja ja tukea kunnan strategisia linjauksia, kuten kuntastrategiassa määriteltyjä tavoitteita. Työssä määritellään kunnan maankäytön pitkän aikavälin kehittämisen painopisteet ja suunnat. Tavoitteena on laatia strateginen yleiskaava oikeusvaikutteisena sen kehittämismerkintöjen osalta. Kaavan tavoitevuosi on 2040. Tavoitteena on muodostaa yhteinen näkemys siitä, mihin suuntaan kuntaa halutaan kehittää. Strategisen yleiskaavan 2040 tavoite on heijastaa kunnan tahtotilaa ja tulevaa maankäytön kehitystä väestönkasvun ollessa on prosentista kahteen. Kaavalla tuetaan ja vahvistetaan Vesilahden identiteettiä ja sen omaleimaisia piirteitä ja vahvuuksia. Strateginen yleiskaava laaditaan koko kunnan alueelle. Kunnan kokonaispinta-ala on 354 neliökilometriä, josta lähes 15 % on järviä (noin 52 neliökilometriä). Strategisen yleiskaavan 2040 osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on kerrottu etenkin siitä, miten kaavatyöhön on mahdollista osallistua sekä sen asemasta suhteesta maapoliittiseen ohjelmaan, kaavoitusohjelmaan sekä eri tasoisiin kaavaan ja muihin ohjaaviin asiakirjoihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää lasua Vesilahden strategisen yleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta seuraavasti:

Vesilahden strategisen yleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan tavoitteista yleisesti ja yleisellä tasolla sivistyslautakunnan näkökulmasta on strategisen yleiskaavassa oleellista huomioida sivistyksen palvelutuotannon sekä terveyttä ja hyvinvointia tukevien ympäristöjen näkökulmat. Molempien osalta on tärkeää huomioida asuinrakentamiseen tarkoitetun maankäytön sijoittelussa olemassa oleva palveluverkko ja turvalliset reitit palveluiden ääreen sekä riittävän laajat ja virikkeelliset lähivirkistysalueet, joissa huomioidaan myös ympäristön kulttuuri- ja luonnonarvot.

Tiedoksi

- kaavoitus

Liitteet

Oheismateriaali