Perustelut
Laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 609/1986 (tasa-arvolaissa) säädetään työnantajaa koskevasta tasa-arvosuunnitelmasta. Tasa-arvolain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä sekä parantaa työn ja perhe-elämän yhdistämistä.
Yhdenvertaisuuslaissa 1325/2014 säädetään työnantajaa koskevasta yhdenvertaisuussuunnitelmasta. Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Tasa-arvolain mukaan työnantajan on edistettävä tasa-arvoa työelämässä tasa-arvosuunnitelmalla, jonka tulee sisältää:
- selvitys työpaikan tasa-arvotilanteesta ja sen osana erittely naisten ja miesten sijoittumisesta eri tehtäviin sekä koko henkilöstöä koskeva palkkakartoitus naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista;
- käynnistettäviksi tai toteutettaviksi suunnitellut tarpeelliset toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi ja palkkauksellisen tasa-arvon saavuttamiseksi;
- arvio aikaisempaan tasa-arvosuunnitelmaan sisältyneiden toimenpiteiden toteuttamisesta ja tuloksista.
Yhdenvertaisuuslain mukaan työnantajan on edistettävä yhdenvertaisuutta yhdenvertaisuussuunnitelmalla, jonka tulee sisältää:
- tarvittavat toimenpiteet yhdenvertaisuuden edistämiseksi
- arvio yhdenvertaisuuden toteutumisesta työhönotossa ja työpaikalla sekä selvitys arvion johtopäätöksistä
- työolojen ja henkilöstön valitsemisen ja henkilöstöä koskevien ratkaisujen kehittämistä
Työnantaja saa yhdistää tasa-arvosuunnitelman ja yhdenvertaisuussuunnitelman yhdeksi suunnitelmaksi. Vesilahden kunnassa työnantajaa koskeva tasa-arvosuunnitelma ja yhdenvertaisuussuunnitelma on yhdistetty yhdeksi asiakirjaksi.
Suunnitelma on tasa-arvolain 609/1986 §6a mukaan laadittava vähintään joka toinen vuosi yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa. Kunnanhallitus on hyväksynyt edellisen suunnitelman 28.11.2022 §202 vuosille 2023-2024, ja näin ollen uuden suunnitelman laatiminen on ajankohtaista. Vuosille 2023-2024 hyväksyttyyn työnantajan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan oli sisällytetty myös kunnan viranomaistoimintaa koskeva toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman kokonaisuus, joka on nyt irrotettu erikseen valmisteltavaksi ja päätettäväksi.
Työnantajaa koskevaan suunnitelmaan sisältyvä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tilannearvio tehtiin henkilöstölle suunnatulla kyselyllä ja esihenkilöille suunnatulla ryhmäkeskustelulla. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat kehittyneet Vesilahden kunnan henkilöstön keskuudessa voimakkaasti hyvään suuntaan viimeisen kahden vuoden aikana. Nykyistä tasoa voi luonnehtia erinomaisen hyväksi. Uutta suunnitelmaa on käsitelty yhteistyötoimikunnassa 4.12.2024 ja suunnitelmaan on tilannearvioon pohjautuen yhteistyössä yhteistyötoimikunnan kanssa sisällytetty toimenpiteitä, jotka parantavat entisestään työn ja perhe-elämän yhdistämistä sekä yhdenvertaisuutta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi
Kunnanhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Vesilahden kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosille 2025-2026.
Päätös
Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.