Kunnanvaltuusto, kokous 21.10.2024

§ 49 Keskusvaalilautakunnan kokoonpano

VESDno-2021-219

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Vihtiälä, vs. hallintojohtaja, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Perustelut

Yleinen vaalikelpoisuus on määritetty kuntalain (410/2015) 71 §:ssä, vaalikelpoisuus valtuustoon lain 72 §:ssä, kunnanhallitukseen lain 73 §:ssä,  muihin toimielimiin lain 74 §:ssä ja vaalikelpoisuus tarkastuslautakuntaan lain 75 §:ssä. 

Suomen Kuntaliiton yleiskirjeessä 11/2017 on todettu tasa-arvolain soveltamisesta, että toimielimiä valittaessa on otettava huomioon tasa-arvolain 4 a §:n 1 momentti ja valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä sekä kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Sukupuolikiintiö koskee kaikkia kunnan toimielimiä lukuun ottamatta kuntien valtuustoja, jotka valitaan yleisillä vaaleilla. Lain mukaisen sukupuolikiintiön on toteuduttava sekä varsinaisten että varajäsenten kohdalla. Sen sijaan laki ei vaadi, että varsinaisen jäsenen ja hänen henkilökohtaisen varajäsenensä olisi oltava samaa sukupuolta. Myöskään puheenjohtajistoa vaatimus ei erikseen koske. Sukupuolikiintiöstä voidaan poiketa erityisestä syystä. 

Vaalilain (714/1998) 2 luvun 13 §:ssä säädetään keskusvaalilautakunnasta. Lain mukaan kunnan keskusvaalilautakuntaan kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään viisi. Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Sekä jäsenten että varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Jäsen tai varajäsen, joka keskusvaalilautakunnalle toimitetun ehdokashakemuksen mukaan on asetettu puolueen tai valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi, ei voi osallistua keskusvaalilautakunnan työskentelyyn kyseisissä vaaleissa. Lain 14 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunnan jäsenen ja varajäsenen esteellisyydestä säädetään hallintolain 27–30 §:ssä. 

Keväällä 2025 toimitetaan kunta- ja aluevaalit. Vaaleja silmällä pitäen Vesilahden keskusvaalilautakunnan kokoonpano tulee päivittää varmistaen samalla, että keskusvaalilautakunnan jäsenet ovat vaalikelpoisia, eivätkä esteellisiä kevään vaaleissa toimimaan tehtävässään. 

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se valitsee keskusvaalilautakuntaan viisi jäsentä ja asettaa varajäsenet siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan, huomioiden, että jäsenten tulee edustaa kunnassa edellisissä kunnallisvaaleissa esiintyneitä äänestäjäryhmiä mahdollisuuksien mukaan.

Lisäksi kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se määrää jäseniksi valituista puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti. 

Perustelut

   

Päätösehdotus

Kunnanvaltuusto valitsee keskusvaalilautakuntaan viisi jäsentä ja asettaa varajäsenet siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan, huomioiden, että jäsenten tulee edustaa kunnassa edellisissä kunnallisvaaleissa esiintyneitä äänestäjäryhmiä mahdollisuuksien mukaan.

Lisäksi kunnanvaltuusto määrää jäseniksi valituista puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Tiedoksi

- nimetyt