Tekninen lautakunta, kokous 19.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Lähetekeskustelu teknisen lautakunnan talousarviosta 2025

VESDno-2024-227

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Kuntastrategia on kunnanvaltuuston hyväksymä strategia, josta kunnan kaikki keskeisin päätöksenteko, suunnittelu ja kehittäminen johdetaan. Kuntalain 37 § mukaisesti kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Vesilahden kuntastrategia on hyväksytty kunnanvaltuustossa 23.5.2022 § 24 ja se sisältää tavoitetilojen lisäksi strategisia hankkeita eli toimenpiteitä, joilla kohti tavoitteita edetään. Vesilahden kunnan talousarviossa on mittarit strategian tavoitteiden seurantaan sekä tarkemmat kuvaukset toimenpiteistä.

Kuntastrategian laatimisen jälkeen on tapahtunut monia Vesilahden kunnan toimintaan liittyvää muutosta (mm. rakennus- ja korkomarkkinoiden muutos sekä hallituskauden vaihtuminen), jotka ovat huomioitava strategian toimeenpanossa ja talousarvion laadinnassa. Oleellista on tunnistaa toimintaympäristön muutokset sekä kunnan voimavarat ja vahvuudet kohdistaen resurssit ja strategiset toimenpiteet seikkoihin, jotka parhaiten edistävät vesilahtelaisten hyvinvointia ja kunnan elinvoimasuutta.

Teknisten palveluiden osalta suurimmat epävarmuustekijät tulevina vuosina liittyvät hyvinvointialueelle vuokrattuihin kiinteistöihin, kasvavaan korjausvelkaan sekä uusien asuinalueiden mittaviin kunnallistekniikan rakentamisen kustannuksiin. Vesilahden kunnan talousarviossa 2024 suunnitelmavuosien 2025-2026 kulut on budjetoitu lähes samalle tasolle vuoden 2024 kanssa, eikä henkilöstökulujen ja kustannustason nousua ole riittävästi huomioitu. 

Toimielinten tulee ohjeistaa viranhaltijoita talousarvioesityksen valmisteluun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta käy keskustelua siitä, mitkä ovat teknisten palveluiden näkemykset tulevasta toimintaympäristöstä ja ohjeistaa teknistä palvelupäällikkö talousarvion 2025 suunnittelemiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)