Sivistyslautakunta, kokous 7.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

VESDno-2024-83

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on oppilaitoksen tai varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin kehittämisen väline, jolla edistetään sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kaikessa toiminnassa. Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) ja yhdenvertaisuuslaki (1235/2014) määräävät, että perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjien ja palveluntuottajien on laadittava toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, joka sisältää sekä tasa-arvo- että yhdenvertaisuusnäkökulmat. Varhaiskasvatusta koskevat edistämisvelvoitteet ovat ohjanneet varhaiskasvatuksen toimijoita aloittamaan toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman prosessin 1.6.2023 alkaen. Velvoite koskee sekä varhaiskasvatuksen järjestäjiä että palveluntuottajia (Yhdenvertaisuuslaki, 6a§).

Tasa-arvon tavoite ja lähtökohta on kaikissa ikäryhmissä sama. Tasa-arvoa edistetään varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa lapsen ja nuoren ikä ja kehitystaso huomioiden. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tehtävänä on tarjota kaikille lapsille ja nuorille yhtäläiset mahdollisuudet hankkia yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä tukea heidän kasvuaan ihmisinä.

Vesilahden kunnan varhaiskasvatus ja kouluyksiköiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu on osa toiminnan suunnittelua, jossa huomioidaan kunnan yhteisistä tavoitteista nousevat teemat. Suunnitelmaa tarkastellaan 1-3 vuoden välein. Suunnitelman laatimisen eri vaiheisiin tulee olla mahdollisuus osallistua sekä lapsilla, nuorilla että huoltajilla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat käyttöön otettavaksi varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa 1.8.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden sivistyslautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.