Kunnanhallitus, kokous 16.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 234 Kunnan lausunto hakemukseen aravarajoituksista vapauttamiseen

VESDno-2020-262

Valmistelija

  • Kati Paunonen, hallintojohtaja, kati.paunonen@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden vanhustentaloyhdistys ry on päättänyt hakea asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta vapautusta eräiden kohteiden aravarajoituksista. Hakemuksen mukana on toimitettava kohteen sijaintikunnan lausunto. Yhdistyksen hakemus on pykälän oheismateriaalina. 

ARA voi myöntää hakemuksesta vapautuksen ARA-vuokra-asuntoja koskevista rajoituksista. Vapauttamisen edellytyksenä on, että se edistää alueen asuntomarkkinoiden toimivuutta tai ehkäisee asuntojen vajaakäyttöä ja siitä aiheutuvia taloudellisia menetyksiä tai siihen on muu erityinen syy. Vapautus voidaan myöntää kaikista tai osasta rajoituksia ja sille voidaan asettaa ehtoja.

Rajoituksista vapautuminen edellyttää valtion asunto- tai aravalainan takaisinmaksamista. Korkotukilaina on myös maksettava takaisin tai valtio on vapautettava lainaa koskevasta takausvastuusta. Rajoitusmerkinnän poistamista, siirtämistä ja muuttamista on pyydettävä Valtiokonttorilta.

Yleisimpänä syynä vapauttamisen hakemiselle ja myöntämiselle on asuntojen tyhjillään olo, minkä ei arvioida muuttuvan. Sen sijaan kasvukeskusalueilla ja muilla sellaisilla paikkakunnilla, joilla vuokra-asunnoille on kysyntää, vapauttaminen on mahdollista vain erityisestä syystä. Vapauttamispäätöstä harkittaessa kiinnitetään myös huomiota siihen, kuinka hakija pyrkii turvaamaan asukkaiden aseman.

Hakemuksen kohteena olevat Narvan Kaunismäen asunnot (17 yksiötä) ovat olleet tyhjillään 30.6.2019 alkaen. Voidaan katsoa, että hakemuksessa on selvitetty riittävät perusteet siihen, että kunta voi lausuntonaan puoltaa vapautuksen myöntämistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää esittää lausuntonaan, että Vesilahden kunta puoltaa Vesilahden vanhustentaloyhdistys ry:n aravarajoituksista vapauttamishakemusta Ketolantie 5 (rakennustunnus 922-425-10-28) kohteiden osalta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Vesilahden Vanhustentaloyhdistys ry

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)