Tekninen lautakunta, kokous 3.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Hulevesien tulvariskikartoitus

VESDno-2024-152

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Laki (620/2010) ja asetus (659/2010) tulvariskien hallinnasta tulivat voimaan kesällä 2010. Lain mukaan kunnat vastaavat hulevesitulva-riskien hallinnan suunnittelusta. Kunnan on tehtävä hulevesitulvariskien alustava arviointi ja tällä perusteella nimetä merkittävät hulevesi tulvariskialueet tai todeta, ettei kunnassa ole tällaisia alueita. Kunnan tulee tehdä päätös ja toimittaa tieto päätöksestä ELY-keskukselle. Hulevesitulvariskien alustava arviointi tarkistetaan kuuden vuoden välein, edellisen kerran 2018.

Hulevesitulvalla tarkoitetaan taajaan rakennetulla alueella maan pinnalle tai muille vastaaville pinnoille kertyvää sade- tai sulamisvettä. Hulevesitulvien alustavassa arvioinnissa otetaan huomioon rankka-sateista aiheutuvat tulvat rakennetuilla alueilla sekä vesistöä pienempien uomien tulviminen. ELY-keskus vastaa alueellaan vesistötulvien arvioinnista ja vesistötulvien hallintasuunnitelmista.

Yleiseltä kannalta merkittävänä hulevesitulvana pidetään mm. tulvaa, joka aiheuttaa yli 500 asukkaan evakuoimistarpeen tai jossa kunnan ainoa tai useita terveydenhuoltorakennuksia, huoltolaitosrakennuksia, kouluja tai lasten päiväkoteja sijaitsee tulvan peittämällä alueella tai joka aiheuttaa vedenjakelun pitkäaikaisen keskeytymisen, jäteveden puhdistamon tai jätevesiverkoston toiminnan häiriintymisen pitkäaikaisesti terveyttä uhkaavalla tavalla. Tiedossa ei ole Vesilahden kunnan alueella tapahtuneita hulevesitulvia, joista olisi aiheutunut yleiseltä kannalta katsoen merkittäviä vahingollisia seurauksia. Tulevaisuudessa hulevesien hallinnan tarpeet saattavat kasvaa ilmastonmuutokseen liittyvien lisääntyvien rankkasateiden myötä.

Kunta on hulevesitulvariskien alustavassa arvioinnissa tunnistanut alueen, jolla tulee kiinnittää erityistä huomiota hulevesien käsittelyyn. Vesilahden Kirkonkylän Tuonenojaan ja Rauhantiehen rajautuva asutusalue Kirkonkylän koulun ja Anttilanvuoren välissä. Tällä alueella hulevesitulvasta ei kuitenkaan arvioida aiheutuvan edellä mainittuja yleiseltä kannalta katsoen vahingollisia seurauksia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää, että Vesilahden kunnan alueelle ei nimetä lain (620/2010) mukaista yleiseltä kannalta merkittävää hulevesitulvariski-aluetta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Pirkanmaan Ely-keskus, rakennustarkastaja, ympäristöpäällikkö
 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)