Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Kuntalaisaloite Kotihoidontuen kuntalisä

VESDno-2024-123

Valmistelija

  • Susanna Hokkanen, hallintojohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Perustelut

Kuntalaisaloite.fi-palvelun kautta on saapunut aloite kotihoidontuen kuntalisän käyttöönotosta. Aloitteen allekirjoittaneet perustelevat kotihoidontuen kuntalisän käyttöönottoa seuraavasti: "Vesilahti houkuttelee jatkuvasti uusia lapsiperheitä asukkaikseen ja Vesilahden kunta onkin hyväksytty mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ja pysyviä ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa (Vesilahden kunta 2023.) Kunnan varhaiskasvatuspaikkojen ollessa kasvavan kysynnän alla, perheitä voisikin tukea hoitamaan lapsia kotona kotihoidon kuntalisän avulla. Esimerkiksi Lempäälässä ja Valkeakoskella on otettu kuntalisä-pilotti käyttöön vuonna 2023. Tällä tavoin pyritään vaikuttamaan varhaiskasvatuksen kantokykyyn ja ryhmäkokoihin. Vesilahteen valmistuu lähivuosina uusi päiväkoti, mutta varhaiskasvatuksen painetta voisi helpottaa kuntalisäkokeilun avulla pikaisellakin aikataululla."

Kuntalaki takaa kuntalaisille oikeuden tehdä kunnalle aloite sen toimintaa koskevissa asioissa. Kaikki kunnassa vireille tulleet aloitteet käsitellään toimivaltaisessa kunnan viranomaisessa ilman aiheetonta viivytystä. Aloitteen tekijälle ilmoitetaan aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Myös palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen sivistyslautakunnan valmisteltavaksi. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti. 

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)