§ 1 Ilmoitus erityistä melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta, LM Suomiset Oy

Lataa 

VESDno-2023-144

Päätöspäivämäärä

26.3.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

Yleiset perustelut    

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan tilapäisestä erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta toiminnasta on tehtävä ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Vesilahden kunnan ympäristönsuojelumääräysten mukaan toimintaa koskee ilmoitusvelvollisuus. 

Vesilahden kunnan hallintosäännön ja ympäristönsuojeluviranomaisen toimivallan delegointipäätöksen (rakla 25.01.2022 § 5, liite 1) perusteella ympäristötarkastajalla on oikeus tehdä päätös ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisista ilmoituksista. Ympäristötarkastaja katsoo, että ottaen huomioon toiminnan luonne (tilapäisyys, kunnallistekniikan rakentamiseen liittyvä tarve) ja päätöksessä asetetut määräykset haittojen torjumiseksi, ilmoituksen mukaisesta toiminnasta ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle tai yksityiselle edulle.

Lupamääräysten yksityiskohtaiset perustelut

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaan ilmoituksen johdosta tehtävässä päätöksessä on annettava tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja toiminnan järjestämiseen liittyvien jätelain mukaisten velvollisuuksien täyttämiseksi. Päätöksessä voidaan lisäksi antaa määräyksiä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille (Lupamääräykset 1 - 10).     

Koska lähin vakituinen asutus sijaitsee alle 50 metrin etäisyydellä,​ on murskauksen ja louhinnan toiminta-​aikaa rajoitettu päiväaikaan tapahtuvaksi (Lupamääräykset 2 ja 3).

Meluilmoituksessa on tarpeen rajata murskauspäivien lukumäärä 49:ään,​ koska vähintään 50 päivää kestävä murskaus edellyttää ympäristölupaa. Kirjanpidosta on määrätty valvonnallisista syistä. (Lupamääräys 10).

Kunnan ympäristönsuojelumääräysten mukaan meluilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä tai toiminnan aloittamista,​ kuitenkin viimeistään 30 vuorokautta ennen tätä ajankohtaa (Lupamääräys 11).                                                        

LIITE    

Kartta toiminnan sijainnista

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 180, 200 ja 201 §
Jätelaki (646/2011): 13, 29 ja 72 §
Vesilahden kunnan ympäristönsuojelumääräykset ( KVAL 6.4.2020 § 17): 20,​ 21,​ 23 §:t
Vesilahden kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (RAKLA 06.02.2024 § 5, voimassa alk. 01.03.2024)
Vesilahden kunnan hallintosääntö (KVAL 19.02.2024 § 5): 4 luku § 7
Ympäristönsuojeluviranomaisen toimivallan delegointipäätös (RAKLA 25.01.2022 § 5)

Kuvaus

ILMOITUKSEN TEKIJÄN NIMI JA OSOITE

Hakija: LM Suomiset Oy
Osoite: Lakarinkatu 46, 26510 RAUMA
Yhteyshenkilö: Markku Suominen

TOIMINNAN ILMOITUSVELVOLLISUUS JA VIRANOMAISEN TOIMIVALTA

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävänä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle kirjallinen ilmoitus tilapäistä melua ja tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, kuten rakentamisesta tai yleisö-tilaisuudesta, jos melun tai tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää.

ASIAN VIREILLETULO    

25.03.2024

TOIMINNAN NIMI JA SIJAINTI, KIINTEISTÖTIEDOT

Metsämantereen kunnallistekniikan rakentamisen yhteydessä tapahtuva murskaus-​ ja louhintatoiminta tapahtuu Vesilahden kunnassa,​ Metsämantereen alueella,​ tilalla ”Metsämantereen kadut” 922-​4-​9901-​1. 

TOIMINNAN / TAPAHTUMAN KUVAUS JA KESTO

Alueella louhitaan ja murskataan kiviainesta kunnallistekniikan rakentamista varten. Murskaus ja louhinta tapahtuu ilmoituksen mukaan 02.01. – 30.06.2024 välisenä aikana. Työpäivien määrää ei ole arvioitu ilmoituksessa. Päivittäinen työaika on ma -– pe klo 7 – 20 ja räjäytys tapahtuu klo 8.00 – 19.00. Käytössä on seuraavat työkoneet: kaivinkoneet 2-​3 kpl,​ poravaunu 1 kpl.

Samasta toiminnasta on tehty meluilmoitus ajoille 11.04. - 31.12.2024 sekä 02.01. - 30.03.2024. 

YMPÄRISTÖ, LÄHIMMÄT HÄIRIINTYVÄT KOHTEET 

Lähimmät häiriintyvät kohteet sijaitsevat 40-100 m etäisyydellä. Louhinnasta ja murskauksesta tiedotetaan talokohtaisesti lähikiinteistöille.    

KAAVOITUS- JA LUPATILANNE

Alueella on voimassa 01.12.2021 voimaan tullut Metsämantereen asemakaava.    

ARVIO YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA

Ilmoituksen mukaan murskauksesta ja louhinnasta aiheutuu melua lähiympäristöön. Melu on 10 metrin etäisyydellä arviolta 75 dB(A).  

SUUNNITELLUT YMPÄRISTÖNSUOJELUTOIMET

Ilmoituksessa ympäristönsuojelutoimenpiteeksi on esitetty pölynsidonta sekä tärinämittaukset ja -katselmukset. 

ILMOITUKSEN KÄSITTELY

Kuuleminen

Ympäristönsuojelulain 121 §:n mukaan ilmoituksen vireilläolosta on ilmoitettava ja asianosaisia kuultava siten kuin hallintolaissa säädetään,
jos ilmoitettu toiminta saattaa olennaisesti vaikuttaa yleisiin tai yksityisiin etuihin. 

lmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja,​ ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä 
asianosaisia kuultu,​ koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa olennaisesti 
vaikuttavan yleisiin tai yksityisiin etuihin,​ kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta 
ja kesto sekä tässä päätöksessä annetut määräykset. 

Päätös

Päätän hyväksyä LM Suomiset Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta louhinta-​ ja  murskaustoiminnasta jäljempänä annetuin lupamääräyksin. Toiminnassa on noudatettava ilmoituksessa esitettyä, ellei aiemmin annetuissa määräyksissä toisin määrätä.

Toimintaa koskevat määräykset:
1.    Hakijan on tiedotettava lähimmille asukkaille (500 metrin etäisyydellä häiriöstä) aiheutuvasta meluhäiriöstä hyvissä ajoin etukäteen jakamalla alueen 
asuinrakennuksiin tiedote. Tiedotteessa on käytävä ilmi meluajankohta,​ joka on  hyväksytty tässä päätöksessä sekä yhteyshenkilön yhteystiedot.

2.    Murskausta saa tehdä vain arkipäivisin ajanjaksolla 26.03 – 30.06.2024 klo 7.00 – 20.00 välisenä aikana. Murskauspäivien lukumäärä ei saa ylittää 49 vuorokautta. Mikäli murskauspäivät ylittävät 49 vuorokautta,​ tulee murskaukselle hakea ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa. Toimintaa ei saa harjoittaa arkipyhinä eikä muina yleisinä arkivapaina. 

3.    Louhintaa (ml. räjäytykset) saa tehdä vain arkipäivisin ajanjaksolla 26.03 – 30.06.2024 klo 8.00 – 19.00 välisenä aikana. Toimintaa ei saa harjoittaa arkipyhinä eikä muina yleisinä arkivapaina.  

4.    Murskauslaite on sijoitettava ja suunnattava siten,​ että murskauksesta ympäristöön aiheutuva melu-​ ja pölyhaitta on mahdollisimman vähäinen.

5.    Toiminnasta aiheutuva tärinä ei saa aiheuttaa rakenteiden vaurioitumista ympäröivissä rakennuksissa eikä erilaisille laitteille käyttö-​ tai toimintahäiriöitä.

6.    Tarvittaessa ympäristönsuojeluviranomainen voi määrätä toiminnanharjoittajan määrittämään melutason häiriintyvässä kohteessa ja ryhtymään toimenpiteisiin melutason alentamiseksi.

7.    Toiminnasta ilmaan aiheutuvia pölypäästöjä on vähennettävä tarvittaessa kiviaineksen kastelulla.

8.    Työmaan polttonestesäiliöiden tulee olla tyyppihyväksyttyjä sekä merkitty ja varustettu asianmukaisesti. Työmaalla on oltava riittävä määrä imeytysainetta ja työvälineitä mahdollisen polttoaine-​ tai öljyvuodon varalta. Mahdollisesta öljy-​ tms. ympäristövahingosta on ilmoitettava välittömästi Pirkanmaan hätäkeskukselle.

9.    Kaikkia toiminnassa syntyviä jätteitä tulee käsitellä ja varastoida asianmukaisesti ja ne tulee toimittaa vastaanottajalle,​ jolla on lupa ottaa kyseisiä jätteitä vastaan.

10.  Murskauspäivistä (päivämäärät ja kellonajat) on pidettävä kirjaa. Kirjanpito on tarvittaessa esitettävä Vesilahden kunnan ympäristönsuojelun viranhaltijalle. Murskauspäiviä saa olla enimmillään 49.

11. Jatkossa ilmoitus tulee toimittaa kunnan ympäristönsuojeluun vähintään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista. 

KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN

Suoritemaksuna peritään 230 euroa. Käsittelymaksu määräytyy Vesilahden kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukaisesti (3 § 1 mom).
    
PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §). Muutoksenhakutuomioistuin voi valituksesta kumota tämän määräyksen (YSL 200 §) tai muuttaa sitä tai muutoinkin kieltää lupapäätöksen täytäntöönpanon.

Allekirjoitus

Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja

Organisaatiotieto

Tekninen