Tekninen lautakunta, kokous 24.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Uuden päiväkodin suunnittelu

VESDno-2023-91

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnassa tarjotaan alle kouluikäisille lapsille varhaiskasvatusta kolmessa päiväkotiyksikössä ja niiden välittömässä yhteydessä tai lähellä sijaitsevissa kouluyksiköissä esiopetusikäisille esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatuslain ja –suunnitelman muutokset (mm. kolmitasoisen tuen järjestäminen ja asiakasmaksujen muutokset) ovat yhdessä viime vuosien voimakkaan muuttovoiton ja varhaiskasvatukseen osallistumisasteen kasvun kanssa johtaneet tilanteeseen, jossa Vesilahden varhaiskasvatuksen tilakapasiteetti on loppumassa. Tilanne todettiin kunnassa vuonna 2022 tehdyssä palveluverkkoselvityksessä (sivistyslautakunta 7.6.2022 § 43) ja tilanteeseen reagoitiin syksyllä 2022 ottamalla varhaiskasvatuksen käyttöön tiloja yhtenäiskoulusta sekä varaamalla vuoden 2023 talousarvioon rahoitus päiväkotihankkeen suunnittelulle ja suunnitelmavuosien 2024-25 investointiohjelmaan resurssit hankkeen toteutukselle. 

Vesilahden kunnassa arvioidaan varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen palvelutarvetta työvälineellä, joka perustuu alueelliseen väestötietoon sekä yksityiskohtaiseen tietoon kunnassa olevista tonteista, joista voidaan rakennustyypin ja arvioidun valmistumisvuoden perusteella ennakoida väestömuutoksia ikäryhmittäin ja alueittain. Syyskuussa 2022 suhdanteet rakennusalalla ja korkomarkkinoilla tukivat kunnan kasvua ja kunnassa valmisteltiin uusia asemakaavahankkeita, jolloin varhaiskasvatuksen palvelukysynnän nähtiin nousevan kunnassa pysyvästi. Tarvittavan lisäkapasiteetin määrä arvioitiin kolmeksi ryhmäksi, joka tarkoittaa noin 60 lapsen yksikköä. Rakennusohjeissa määriteltyjen lapsikohtaisten tilasuositusten perusteella arvioitiin tarvittavan yksikön kokoa, jonka avulla kustannuksia arvioitiin vuonna 2022 valmistuneiden vastaavien kohteiden keskimääräisen neliöhinnan perusteella. Tämän perusteella vuoden 2023 talousarvion investointeihin varattiin hankkeen 300 000€ ja suunnitelmavuosille 2024-25 yhteensä 2 000 000€. Hankesuunnitelmassa päiväkodin kustannuksiksi ensikertaisen kalustamisen, irtaimiston sekä toiminnan koneiden ja laitteiden kulut huomioiden arvioidaan 2 397 299€ - 2 526 789€, joka on 4 - 9% enemmän kuin syyskuussa 2022 arvioitiin. Kustannusarviossa ei ole huomioitu kiinteistön kustannuseriä (tontin hankinta, rahoituskulut, toiminnan ylläpito) sekä pihan leikkivälineiden kustannuksia.

Vuoden 2023 talousarvion hyväksymisen jälkeen käynnisti Vesilahden kunnan sivistyslautakunta 7.3.2023 (§ 17) uuden päiväkodin hankesuunnittelun, jonka tavoite oli määritellä käyttäjien tarpeiden pohjalta keskeisimmät laatuun ja kustannuksiin liittyvät tavoitteet ja ominaisuudet. Lisäksi hankesuunnitelmassa esitetään rakennushankkeen vaiheet, niiden ajateltu kesto ja aikataulu sekä arvio hankkeen kustannuksista. Päiväkodin käyttäjälähtöinen hankesuunnittelu on ollut luontevaa toteuttaa Vesilahden kunnan sivistyksen palvelualueen ohjaamana, koska sivistyslautakunta  on varhaiskasvatuksen lakisääteisestä palvelusta vastaava toimielin (Hallintosääntö 4. luku 5 §) ja tarpeet palvelun tuottamiseksi tunnetaan parhaiten sivistyspalveluissa. Sivistyslautakunta on ohjannut ja valvonut hankesuunnittelua kuukausittain sivistyslautakuntien kokouksien yhteydessä. 

Sivistyslautakunnan päätöksen jälkeen hankesuunnittelusta käynnistettiin tarjouskilpailu, jonka perusteella tehtiin 29.3.2023 hankintapäätös hankesuunnittelun toteuttamiseksi ja hankesuunnitelman teko käynnistyi huhtikuussa yhteistyössä tarjouskilpailun voittaneen BST-Arkkitehdit Oy:n kanssa. Hankesuunnitteluun osallistui myös kunnan puitesopimuskumppanina rakennuttajakonsultti Welado Oy:ltä. 

Hankesuunnittelun ensimmäisessä vaiheessa tarkasteltiin päiväkotitoiminnalle sopivaa rakennuspaikkaa. Vesilahden kunnan väkiluvun ja varhaiskasvatuksen palvelutarpeen kasvu keskittyy palvelukeskusalueelle, joista kaavoittaja osoitti tarkasteluun viisi mahdollista päiväkodin paikkaa: 

  • Suomelan tontti 

  • Kirjaston viereinen tontti 

  • Kerrostalon pohjakerros 

  • Peiponpellon päiväkodin laajennus 

  • Yhtenäiskoulun laajennusvaraus 

Tonttien sopivuutta päiväkodin rakennuspaikaksi arvioitiin seuraavien kriteerin perusteella: 

  • Saavutettavuus ja liikennejärjestelyt 

  • Rakennettavuus 

  • Terveys, turvallisuus ja lähiympäristö 

  • Palveluntuotanto 

  • Monikäyttöisyys ja elinkaarikestävyys 

  • Veto-, pito- ja elinvoima 

  • Aikataulu ja riskit 

Asiantuntijatyön sekä luottamishenkilöiden kanssa 6.5.2023 pidetyn työpajan tuottaman aineisto osoitti, että päiväkodille on monia hyviä rakennuspaikkoja, joilla kaikilla on vahvuuksia ja heikkouksia. Koska lakisääteisen varhaiskasvatuspalvelun tilapula oli akuutti, nähtiin hankkeen mahdollinen viivästyminen erittäin kriittisenä riskinä. Palvelun tuottamisen näkökulmasta kaavamuutoksia edellyttävät vaihtoehdot nähtiin tuolloin liian riskialttiita, koska kaavaprosessin ja siihen mahdollisesti liittyvien valitusten myötä aikataulu olisi voinut venyä ennakoimattomasti. Tämän vuoksi vaihtoehdoiksi jäivät kaavallisesti valmiit rakennuspaikat eli Peiponpellon laajennus ja Suomelan alueen tontti. Sivistyslautakunta päätti 6.6.2023 (§ 36) ja kunnanhallitus 12.6.2023 (§ 100), että hankesuunnittelua jatketaan vain Suomelan tontin osalta. 

Hankesuunnittelun toisessa vaiheessa on toteutettu hankkeen arkkitehtisuunnittelu yhdessä kohteen käyttäjien ja muiden sidosryhmien kanssa. Hankesuunnittelun tavoite on ollut yhdistää lasten, henkilöstön, huoltajien ja muiden sidosryhmien näkökulmat palvelun tuottamisen ja taloudellisuuden reunaehtoihin. Ensimmäinen työpaja henkilöstön kanssa pidettiin 28.8.2023 ja siinä määriteltiin kuinka Vesilahden varhaiskasvatuksen arvojen (leikki, liikkuminen ja luonto) tulisi näkyä päiväkotitiloissa sekä mitä toiminnallisuuden vaatimuksia varhaiskasvatussuunnitelma asettaa päiväkodin sisä- ja ulkotiloille. Työpajan pohjalta voitiin laatia ensimmäinen versio tilaohjelmasta sekä käynnistää niiden sijoittelu tukemaan arvojen toteuttamista ja henkilöstön määrittelemiä toiminnallisuuksia. Samaan aikaan tämän työn kanssa kuultiin kaikkien varhaiskasvatuksen asiakasperheiden näkemyksiä toimivista varhaiskasvatustiloista sekä toteutettiin lapsille työpajat, joissa he saivat miettiä ja ideoida heille mielekkään tekemisen kautta toiveita tulevan päiväkodin sisä- ja ulkotiloille. Lisäksi asiaa käsiteltiin vammaisneuvostossa ja nuorisovaltuustossa, joilta saatiin lausunnot hankesuunnittelun tueksi.

Huoltajien ja lasten näkemykset saatiin koottua 16.10.2023, jonka jälkeen syntyi päiväkodin tontin käyttösuunnitelma sekä pohjakaava. Varhaiskasvatuksen edustajien kommenttien perusteella tehtyjen muokkausten jälkeen päästiin viimeistelemään tilaohjelma, tontinkäyttösuunnitelma ja pohjakaava siten, että voitiin määritellä kustannuslaskentaan tarvittavat keskeiset rakennustekniset seikat. Hankesuunnitelmaan on koottu prosessin keskeiset tuotokset ja sen tavoite on määritellä varhaiskasvatuspalvelun tuottamiseksi tarvittavien tilojen keskeiset ominaisuudet sekä antaa lähtötiedot jatkosuunnittelun pohjaksi. 

Ehdotus

Esittelijä

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää

  • hyväksyä hankesuunnitelman omalta osaltaan, ja
  • lähettää sen edelleen kunnanhallitukseen hyväksyttäväksi sekä lähetettäväksi eteenpäin jatkotoimenpiteitä varten.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

   

Ehdotus

Esittelijä

Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä uuden päiväkodin hankesuunnitelman ja lähettää hankkeen tekniselle lautakunnalle jatkosuunnitteluun.

Lisäksi kunnanhallitus päättää, että lopullinen investointipäätös tehdään tarkempien suunnitelmien ja tarkentuneen kustannusarvion valmistumisen jälkeen.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus on kokouksessaan 18.12.2023 §210 hyväksynyt uuden päiväkodin hankesuunnitelman ja lähettänyt sen tekniselle lautakunnalle jatkosuunnitteluun. 

Tekniset palvelut on pyytänyt pää- ja arkkitehtisuunnittelusta tarjouksen hankesuunnittelun toteuttaneelta BST-Arkkitehdit Oy:ltä ja LVIS- suunnittelusta tarjoukset Sweco Finland Oy:ltä. Lisäksi kunnan tulee teettää kohteen rakenne-, akustiikka-, sisustus- ja pihasuunnittelu erikseen.

Tekninen lautakunta käsittelee kokouksessaan hankesuunnitelman sekä hankkeen toteutusmallin.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta merkitsee hankesuunnitelman tiedoksi ja ohjeistaa teknistä palvelupäällikköä pyytämään tarjoukset rakenne-, akustiikka-, sisustus- ja pihasuunnittelusta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)