Perustelut
Vesilahden kunnanhallitus päätti kuuluttaa vireille Metsämantereen asemakaavamuutoksen ja hyväksyä sen osallistumis- ja arviointisuunnitelman kokouksessaan 24.3.2025 §:ssä 63 ja se pyytää lausuntoa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta 2.5.2025 mennessä.
Aloitteen kaavan laatimiseksi on tehnyt Vesilahden kunnanhallitus. Kaava-alue sijoittuu Vesilahdentien ja Mantereentien liittymäalueen lounaispuolelle, rakenteilla olevalle Metsämantereen alueelle. Kaava-alue rajautuu luoteessa, pohjoisessa ja kaakossa alueella voimassa olevassa asemakaavassa osoitettuihin, Vesilahden kunnan omistuksessa oleviin lähivirkistysalueisiin (VL) ja etelässä asemakaavoittamattomaan, metsätalouskäytössä ja yksityisomistuksessa olevaan kiinteistöön. Kaava-alueen pinta-ala on noin 6,6 ha.
Vesilahden kunnan tavoitteena on laatia kaava-alueelle asemakaavan muutos, joka mahdollistaa alueella voimassa olevassa asemakaavassa osoitetun, toteutumatta jääneen, ympäristöhäiriöitä aiheuttamattoman teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueen (TY-1) muuttamisen rakentumassa olevalle Metsämantereen alueelle luontevampaan pientalovaltaiseen asuinkäyttöön. Asemakaavan muutoksella tavoiteltu maankäyttö mahdollistaa vetovoimaiseksi ja luonnonläheiseksi pientaloalueeksi kehittyneen ja kehittyvän alueen luontevan täydennysrakentamisen ympäröivien erillispientalojen korttelialueiden maankäyttöön teollisuus- ja varastotoimintoja paremmin yhteensovitettavissa olevan maankäytön ja tavoitteiston pohjalta. Muutoksella pyritään parantamaan osayleiskaavan keskeisten maankäytöllisten tavoitteiden, kuten kylien elinvoimaisuuden ja asumisviihtyisyyden toteutumista.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi
Sivistyslautakunta päättää lausua Metsämantereen asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta seuraavasti:
Metsämantereen asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma tukee varsin hyvin sivistyslautakunnan näkökulmasta olennaisien tavoitteiden toteutumista. Muutos itsessään teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueesta asuinalueeksi huomioi varsin hyvin kulttuuri- ja luonnonarvojen säilymistä. Asuinalueen laajeneminen tukee asuinalueen lähivirkistyspalveluiden järjestämistä. Muiden sivistyspalveluiden järjestämiseen asemakaavamuutoksella ei ole mainittavia vaikutuksia, mutta asuinalueen laajeneminen lisää tarvetta turvalliselle kevyen liikenteen väylälle kirkonkylän palveluiden äärelle.